Ege Kişisel Gelişim Birimi olarak Arıkbaşı köyünde yaptığımız Etno drama çalışmasında şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştık. Bu guruplarda kadın kimliğinin daha geleneklere sahip çıktığını hatta taşıyıcı olduğunu gördük. Adige dilinin kullanılması, geleceğe taşınması ve geliştirilmesi konularında son derece duyarlı ve çözüm arayıcı yaklaşımlar içerisindeler. Ayrıca bayrak, bağımsızlık, kültürün geleceğe taşınması gibi kavramları da özenle taşıdıklarını analiz ettik. Nedenini sorduğumuzda ise Adigelerin bu günkü yaşam biçimlerinde değil ama geçmişte Anaerkil bir toplum olarak yaşadığını öğrendik.
Benim için son derece dikkat çekici başka bir nokta da aile birliği konusunda ki yaklaşımlarıydı.Psikodrama teknikleriyle aile içi iletişim, aile içi ilişkilerde çatışmaların iyileştirilmesi, boşanan çiftlerin stresle baş etmeleri, uzlaşma noktalarının farkındalığı ve eşlerin birbirlerine yönelik empati kurmaları gibi konularda çalışmalar yaptığım için boşanma oranlarının düşük olması son derece ilgi çekiciydi..
Bu konuda grup içi etkileşimi paylaşamayacağım ama Adige Kafkas Derneği Başkanı İbrahim Oda’nın konu hakkında söylediklerini paylaşmak isterim. Sayın Oda; “Boşanma düşük bizde, hatta yok denecek kadar azdır. Evlendiğimiz kimseyle daha önceden tanışık oluyoruz. Çocukluk dönemlerimiz ve ilk gençliğimiz bir arada geçiyor ve birbirimizi tanıyarak, anlayarak eş olmadan önce dost olarak bütünleşiyoruz. Tanışık evlendiğimiz içinde anlaşabiliyoruz. Ayrıca; geleneklerimiz de pekte hoş karşılanmaz boşanma” diye açıkladı bu durumu. Ayrıca Oda; “ Bir de birlikte eğleniyoruz. Dans, folklor bizde en büyük toparlayıcı. Kültürümüzü taşımakta ve birbirimizle bir araya gelmekte, hep beraber eğlenmekte önemli bir faktör oluyor” diye açıkladı.
Grup çalışmalarından çıkan sonuçların bir bilimsel makaleye dönüştürülmesi ve olgunlaşınca gerekli platformlarla paylaşılmasına karar verdik.
Bu çalışmaların beraberinde Dr. Ali Murat Sakın tarafından paralel olarak yürütülen foto röportaj çalışmasının da izlenimlerimizi belgelemek ve çıkan sonuçların somutlaştırılması açısından değerli bir belgeleyici olduğunu düşünüyoruz.
03. Temmuz 2012 Salı
Speak Your Mind