Azimle Hayata Tutunan Çağrı’nın Başarısı

Doğuştan görme engelli olarak dünyaya gelen Seyfettin Çağrı Yıldırım, 6 yaşından beri çaldığı piyanoda ve 7 yaşında beri oynadığı satrançta birçok başarı elde etti.

İstanbul’da yaşayan Çoşkun / Gülbin Yıldırım çiftinin ilk çocuğu olan ve görme engelli olarak dünyaya gelen Seyfettin Çağrı, ilkokula başlamadan önce okuma yazmayı kabartma alfabe ile öğrendi. 6 yaşında piyano dersleri almaya başlayan Yıldırım, 7 yaşında da satranç öğrenmeye başladı. Şuan 18 yaşında olan Yıldırım eğitimini kaynaştırma eğitimi şeklinde almaktadır.

İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu’nca tüm ülkelerde her yıl düzenlenen ve 8 seviyeden oluşan piyona sınavlarına katılan Seyfettin Çağrı Yıldırım, her yıl girmiş olduğu sınavlarda büyük başarı kat etti.

Geçen yıl düzenlenmiş olan Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası’na katılan Yıldırım, gençler kategorisinde birincilik kazandı. Sonrasında Görme Engelliler Satranç Milli Takımı’na seçilen Seyfettin Çağrı, Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından Antalya’da düzenlenen Dünya Oyunları’nda yine satrançta gençler kategorisinde 4. oldu. Bu yıl da Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası’nda gençlerde ise üçüncülük elde etti.

Yıldırım yaptığı açıklamada, görme engelli olmasına rağmen hayata olumlu pencereden bakmaya gayret ettiğini ve bu yüzden hayatı boyunca duygusal ve psikolojik açıdan zorluk çekmediğini ifade etti.
Yıldırım; “Küçük yaşlardan beri kaynaştırma eğitim görüyor olmam, topluma adapte olmamı ve öz güvenimin gelişmesini olumlu yönde etkiledi. Başarılarımda topluma çabuk uyum göstermemin önemli rol oynadığına inanıyorum. Bu nedenle engellilerin kaynaştırma eğitimi almalarının teşvik edilmesi ve engelli çocuğu olan ailelerin bu yönde hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu’nun düzenlediği müzik sınavlarında 5’inci dereceyi geçtiğini bildiren Yıldırım, “Bundan sonraki seviyeleri geçebilmek için, kabartma nota bulmam gerekiyor. Bu konuda yardım bekliyorum” dedi.

Hedefinin hukuk eğitimi almak olduğunu vurgulayan Yıldırım; Bu yıl LYS’ye girdiğini, hedefinin Türkiye veya İngiltere’de iyi bir hukuk eğitimi almak olduğunu, ayrıca İngiltere’de 5 üniversiteye başvurduğunu ve hepsinden olumlu yanıt geldiğini belirtti.

Türkiye veya İngiltere’yi tercih etmede ailesinin görüşünü alıp öylelikle tercih yapacağını anlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Rehberlik Araştırma Merkezleri’nden alınan rapor doğrultusunda geometri derslerinden muaf tutuluyorduk. Ancak LYS’de 10 geometri sorusuyla karşı karşıya kaldık. Oysa önceki yıllarda görme engelliler bu sorulardan muaf tutuluyordu. Daktiloyu sınavda kullanmamıza bile yaptığımız girişimler sonucunda izin verildi. Oysa daktilo bizim kalem, kâğıdımız gibi. Türkçe soruları da oldukça uzun ve bize verilen 30 dakikalık ek süre yeterli olmuyor. Türkiye’de engellilere yönelik sınav prosedüründe değişiklikler yapılması gerektiğine inanıyorum. İngiltere’de de çok sayıda sınava girdim. Gerçekten standartlar çok farklı. Sınavlara sadece okuyucu değil, başka alternatiflerin de sunulması gerekiyor.” Dedi.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php