Boşanma sürecinde terapi desteği eşlerin sıkıntıyla geldikleri son aşamada tahammülsüz oldukları bir dönemi kapsaması açısından oldukça önemlidir.
Eşler ilişkilerini onarmak adına profesyonel destek almamışlarsa bu ihtiyaç daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki; avukatlar mahkeme sürecinde çatışmaların en aza indirilmesi ve yıpranan müvekkillerinin destek alması açısından profesyonel destek almaları için uyarıp yönlendirmeye başladılar. Boşanma aşamasında yaşanan yıpranmalara tanık olmakla kalmayıp bilinçli adımlar atarak toparlanmaları için önemli bir yönlendirme olduğu destek aldıklarında daha çok belirginleşiyor.
Boşanma döneminde bilinçli yaklaşım ve destek için yönlendirilmelere son zamanlarda sık karşılaşıyoruz.
İyi ilişkiler, iletişim, empatik yaklaşım yalnız aile içinde değil ayrılırken saygı çerçevesi açısından da önemli kavramlardır.
Boşanma sürecinde alınan profesyonel destek her iki eşin ya da yardım alanın daha az yıpranması ve diğerini yıpratmalarını en aza indirebiliyor.
Özellikle çocuklar varsa iletişim boşanmadan sonrasında da süreceği için çok daha önemlidir birbirlerini yıpratmamak. Boşanan çiftlerin çocukları büyük olsalar da etkilenme ve ebeveynlerinin tutumu yüzünden sıkıntılar yaşama konusunda etkileşime açık durumda olacaklardır. Bu nedenle her iki eşin destek alarak çocuklara yönelik tutumlarını ve birbirleri ile iletişimlerini olumlu bir boyuta ulaştırmaları anlamlıdır.
Eş ilişkisi işbirliği ile götürülememiş olsa da birlikte yoğrulan bir sürecin sonudur ve bu dönemde tüm anılar, tüm paylaşımlar, öfkeye kurban edilmemelidir.
Eşle ayrılmak saygıyla ve danışmanın önerileri ile restleşme yerine uzlaşmalarla sağlanmalıdır. Boşanma da amaç birbirine zarar vermek değil tam tersi yıpranmamak hedefiyle yürümeyen evlilik ilişkisidir. Değiştirmek istenilen bu evlilik akdinin sonudur. Birbirlerine karşı olan tutum ve alışkanlıkları beğenmedikleri için işbirliği ve aile birliğini sonlandırmaktadırlar.
Profesyonel yaklaşım alarak iletişim kurmaları boşanma gerçekleşirken yaşanan her şeyi çöpe atmak yerine, onların iyilerini koruyacak kadar birbirlerine sabır göstermelerini sağlayacaktır. Evlilik sürecindeki iyi anlarla, anılarla kırıcı olmayan bir şekilde vedalaşmalarında da yardımcı olacaktır.
Unutulmamalıdır ki; Evlilik ilişkisi bittiğinde çocuklardan boşanılmıyor. İşbirliği zorunlu olarak sürecektir. Birbirine karşı aşağılayıcı, zorlayıcı, yıpratıcı olunmadan bu süreç bitirilebilir.
Aile ve çift terapisi çalışmaları yürüten uzmanlardan yararlanarak boşanma sürecinin gerçekleştirilmesi her iki eş açısından yeni örgütlenecek yaşam koşullarını da kolaylaştıracaktır.
Speak Your Mind