Bursa’da Leonardo da Vinci Programı Vetpro Projesi kapsamında başlatılan “Bedensel Engelli Bireylere Meslek Edindirme Çalışmalarının İncelenmesi” uygulaması ile anket çalışmaları başlatıldı. Engellilerin yaşam koşullarını ve toplumun bakış açısını tespit etmek amacıyla başlatılan ankete göre; hiçbir kurumdan yardım almayan engellilerin oranı yüzde 48, üniversitede eğitim malzemelerinin kendisine uygun olmadığını söyleyenleri oranı ise yüzde 80, lise çağındaki gençlere göre de engellilerin en büyük sorunu istihdam olduğu belirlendi.
Bursa Necatibey Kız Meslek Lisesi’nde başlatılan “Bedensel Engelli Bireylere Meslek Edindirme Çalışmalarının İncelenmesi” projesi Bursa Valiliği İl Özürlüler Kurulu, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği işbirliği ile yürütülüyor. Çalışmalar idareci, öğretmen, öğretim görevlisi ve engellilerin bulunduğu 20 kişilik ekip tarafından yapılıyor.
Necatibey Kız Meslek Lisesi’ndeki 400 öğrencinin cevapladığı 9 soruya göre en zor engellilik görememe olarak belirlendi. Engellilerde en büyük sorun olarak istihdam, engellilerin işte karşılaştıkları en büyük önyargı olarak da “verimli ve iyi çalışamaz” sonuçlarına ulaşıldı. Öğrencilerin yüzde 97’si engelli, özürlü ya da sakat kelimesini kullanmak yerine insan olarak değerlendirmeyi tercih etti.
Diğer kurumlarda yapılan anket sonuçları ise şöyle:
126 Öğrencinin katıldığı ankette;
*Öğrencilerin yüzde 60’ı istediği mesleki eğitim programında okumuyor.
*Yüzde 80’i de eğitim malzemeleri ve yöntemlerinin engel durumuna göre ayarlanmadığını belirtiyor.
*Yüzde 60’ı mezun olduğunda eğitim alanında işe giremeyeceğini düşünüyor.
5 özürlü derneğinden 107 gönüllünün katıldığı ankette;
*Maaş ve yardımlardan yararlanmayan, yararlanamayan özürlülerin oranı yüzde 48,6, diğerleri ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya başka kurumlardan yardım alıyor.
*Engelliler arasında yüzde 55,1’inin mesleği yokken, yüzde 57,9’u da hiç çalışamamış durumda.
*Çalışanların yüzde 15,6’sı işyerinde kendisi için düzenleme yapıldığını söylerken, yüzde 12,1’i engelliler için var olan düzenlemelerin iyileştirildiğini belirtti.
*Özürlülerin iş yaşamında yer alması için yasal zorunlulukların takibi ve denetimler gerektiğini söyleyen üyelerin Türkiye’deki yasal haklarından daha çok yurt dışındaki özürlülük haklarını bildiği ortaya çıktı. Türkiye’ deki özürlülük haklarını tam olarak bilenlerin oranı yüzde 22,4 iken diğer ülkelerdeki özürlülük haklarını bilenlerin oranı yüzde 33,6 olarak belirlendi.
Speak Your Mind