Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılından itibaren 12 Ağustos, Dünya Gençlik Günü olarak ilan edilmiştir. O tarihten günümüze değin her yıl 12 Ağustos özel bir tema belirlenerek farkındalık, ortak projeler, eş güdümlü programlar çerçevesinde değerlendirilmekte ve kutlanmaktadır.
Her yıl farklı atılımlar, adımlar, hedefler belirlenerek kutlanmasına çalışılsa da; bu özel günde belirlenen konularda farkındalık yaratmak ve konuya ilişkin bildiriler araştırmalar oluşturmak açısından çok yol kat edilmiş değildir.
Örneğin; 12 Ağustos 2014 Uluslararası Gençlik Günü kapsamında PSI ( Uluslararası Kamu Çalışanları Sendikaları Federasyonu “Gençlik ve Ruh Sağlığı” konusunu öne çıkarmıştı. PSI bağlı kuruluşlarını genç işçi hakları ve ruh sağlığı için harekete geçmeye çağırıyordu.
PSI bu vesileyle kapsamında bulunan sendikalara çağrı yapmış gençlere yönelmeleri için çağrıda bulunmuştu. Aynı çerçeve de genç işçilere de sendikal harekete katılmalarını güç birliği oluşturmalarını önermişti.
O gün için PSI Genel Sekreteri Rosa Pavanalli’nin yaptığı açıklama halen günümüz koşullarında önemini bütün ağırlığıyla korumaktadır.
PSI Genel Sekreteri Rosa Pavanalli yaptığı açıklamada şunları söylemekteydi; “Gençlerin görüş, fikir ve katılımı günümüz küresel dünyasının en önemli sorunlarına yanıt vermek için vazgeçilmez öneme sahiptir. Güvencesiz çalışma, artan işsizlik ve artan eşitsizlik. Genç işçilerin karşı karşıya olduğu güvencesizlik öncelikli olarak ele alınmalıdır; aksi takdirde gençler profesyonel ve özel yaşamlarını geliştiremeyecektir.
İş yerinde gençlere karşı ayrımcılık yaş, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet ya da göç durumuna bağlı olarak çoğunlukla çok yönlü olarak uygulanmaktadır. Bu da gençlerin ruh sağlığını tehlikeye sokan stresli çalışma ve yaşam koşullarına yol açmaktadır.
Gençler aynı zamanda çatışmalar ve savaşlar nedeniyle (ki şu an süren pek çok çatışma genç nüfusu fazla olan ülkelerde gerçekleşiyor) ruh sağlığı sorunları çekiyor.
Dünyamızda gençlerden birçoğu emek göçü ya da başka ülkelere sığınma talebi ile giderek ülkelerini terk ediyor. Bazı gençler ise insan kaçakçılığına kurban gidebiliyor.”
Gençlerin mevcut çoğunluğu genellikle silahlı çatışma veya huzursuzluklarla dolu ülkelerde yaşıyor, bu nedenle gençlerin barış ve güvenlik konularında ihtiyaçları ve istekleri demografik bir zorunluluk olarak da ele alınmalıdır.
Örneğin, 2017 Uluslararası Gençlik Günü, gençlerin çatışmayı önleme ve dönüştürme ile birlikte katılım, sosyal adalet ve sürdürülebilir barışa olan katkılarını kutlamaya adanmıştır. Gençler değişime, gelişime açık olmaları bakımından çatışma önlemede ve barışın sürdürülmesinde kritik role sahiptir.
Bu konuda ortak hedef olan 2030 Gündemi önemlidir. “Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi, barışçıl ve kapsayıcı toplumları desteklemeyi taahhüt eder” ve “Sürdürülebilir kalkınmanın barış ve güvenlik olmadan gerçekleştirilemeyeceğini” vurgular. Gençlerin durumunu iyileştirmek, geliştirmek için pratik yönergeler sunan Gençlik Eylem Programı, gençlerin barış ve güvenliğin korunmasında aktif katılımını desteklemektedir. Bu destek tüm dünya ülkeleri açısından uygulanabilir olduğunda ilerleme sağlanacaktır.
Gençlerin barış ve güvenlik gündemine dahil edilmeleri karar verme sürecine katılımın yanı sıra kaliteli eğitim, sağlık hizmetleri ve temel yaşamsal hizmetlere katılım açısından gençler için toplumsal rollerini teşvik edicidir.
Gençler desteklenmeyip siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlardan dışlandığında, şiddet ve çatışma biçimleri için birer risk faktörü olabileceklerdir. Bağımlılık, şiddet, öz kıyım vb. sorunların temelinde de gençlerin sosyal dışlanmasının belirlenmesi ve ele alınması bireysel gelişim ve toplumsal refahın devam ettirilmesi için bir ön koşuldur.
12 Ağustos 2016 yılında UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’nın Uluslararası Gençlik Günü Mesajı’nda söylediği sözlerin günümüzü ve geleceğimizi ilgilendirir niteliği bütün gücüyle etkisini sürdürmektedir.
Şöyle demiştir Irina Bokova; ” İyimserlik ve güven, önümüzde bulunan zorlukları en aza indirmemiz anlamına gelmemektedir. Gençlerin çoğu bugün az gelişmiş ülkelerde yaşamaktadır ve çatışma ile yoksulluğun ağır yükünü üstlenmektedirler. Gençler bu çizgide kaldıkları sürece, sürdürülebilir kalkınma gerçekleştirilemeyecektir. Tüm Üye Devletleri ve UNESCO paydaşlarını gençlerin girişimlerini desteklemeye, onların sesi olmaya, gelişmelerini sağlamaya ve bugün inşa ettiğimiz onurlu geleceği hep beraber şekillendirmeye davet ediyorum.
Kaynaklar
PSI web sitesi: http://www.world-psi.org/en/issue/young-workers
Facebook: https://www.facebook.com/PSI4Youth
PIS : Public Service İnternational (Uluslararası Kamu Çalışanları Sendikaları Federasyonu)
http://unesdoc.unesco.org e.pdf
Speak Your Mind