Eleştiri ve Katkı

Birini eleştirmek kabalık olarak görülür kimilerince. Kimine göre de “doğruya doğru eğriye eğri” demek gereklidir. Elbette bunu savunanlar çoğunlukla eğriye eğri demeyi görev bildikleri halde doğruya doğru demeğe çok da gerek duymazlar.

Eleştiri bir tutumu irdelemeği kapsar. Neden irdelenir peki bir tutum? Elbette doğru iyi ve yararlı olana ulaşılsın diye.
Bu anlamıyla bakıldığında kimleri eleştirdiğimiz önemlidir. Yoldan geçen tanımadığımız birini eleştirmeyiz. Hoşlanmadığımız “ne yaparsa yapsın aman bana ne?” diyeceğimiz insanları da eleştirmeyiz. Hata yapmasını istemediğimiz yakınlarımız veya çocuklarımızdır çoğunlukla eleştirdiklerimiz. Çünkü uyarmak hata yapmaktan alıkoymak isteriz.

Eleştiri yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli şey yapıcı olmaktır. Başkalarının içinde ve incitici tarzda yapılan eleştiriler öfke ve kırgınlığa neden olacağından her iki taraf açısından da anlamsız ve zararlıdır.

Olumlunun altını çizerek ve olumsuzluğun o kapsamda zarar verici olacağını ifade ederek yapılan eleştiriler ise çoğunlukla kabul edilir ve teşekkürle karşılanır.

Eleştiri yaparken önemli bir diğer unsurda niyettir. Başkalarının yanında karşısındakine bilgiçlik taslama biçiminde yöneltilen eleştiri böbürlenme niyetini taşımakta ve koruyucu olmamaktadır.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php