Engelliler Haftası

Sadece düşünün.

Sabah durmadan çalan alarmı, uykunuz olsa da kapatamıyorsunuz. Sesini sonuna kadar açıp en sevdiğiniz şarkıları dinleyemiyorsunuz. Ülkenizde “neler oluyor”a dair merak ettikleriniz olsa da radyo dinleyemediğiniz için televizyona yöneliyorsunuz. Televizyonu açıp haberleri görseniz de sizin için hiçbir anlam ifade etmiyor. Gördüğünüz görüntüler üzerine düşünüyorsunuz, bir fikir edinmeye çalışıyorsunuz. Dizi, sinema, tiyatro yok hayatınızda.

Neden mi?

Çünkü duymaya çalıştığınız tüm sesler artık sizden ırak. Ya doğuştan gelen sebeplerden ya da sonradan oluşan nedenlerden…

Duymaya çalışıyorsunuz fakat duyamıyorsunuz. Binlerce hatta yüz binlerce işitme engelli gibi.

Düşünüp hayal ettiğimizde bile sıkılıp bunalıyoruz bu sessizlikten ve yalnızlıktan. Ülke olarak tüm vatandaşlarımızı “normal” düşündüğümüzden engelliler için adım at(a)mıyoruz. Birçok şey sadece temenni olarak kalıyor ve öteye gidemiyor.

Engellilerin tek istediği bir başkasına muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirmek. Bir işitme engelli televizyonda dizileri, haberleri ya da televizyondaki belgesel programları alt yazılı olarak izleyebilmelidir. Maalesef dudak okumayı ancak kendi imkânlarıyla geliştiriyorlar.

Belki onlar da Muhteşem Yüzyıl’da Hürrem’in entrikalarına tanık olmak, Öyle Bir Geçer Zaman ki’deki küçük Osman ile ağlamak ya da çoğumuzun anlam veremediği yemek yapma yarışmalarını takip etmek istiyorlar. Türküleri, şarkıları dinlemek istiyorlar.

Düşündük mü böyle bir şeyi?

Ulusal kanalların, çeşitli bölgeler (Avrupa gibi) için ayrı kanalları olduğunu biliyoruz. Kastedilen, kanalların olanaklarını engelliler için de kullanmaları. Çok mu fazladır bunu istemek?

Yaklaşık 2,5 milyon engellinin bulunan ülkemizde, çoğu zaman çok vahim durumlarla karşılaştıkları kamu alanlarında hastane, okul, karakol gibi kurumlarda onları anlayacak birilerini istiyorlar.

10–16 Mayıs arası Engelliler Haftasıdır. Bu yüzden Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda değerlendirilir.

Engelliler Haftası boyunca; sakatlık sorunu, sakatlığın önlenmesi ve Engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir sakatlık konusu işlenir. Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için eş güdüm sağlamak açısından aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.

10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı

11 Mayıs Görmeyenler günü

12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü

13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü

14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Özürlüler günü

15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü

16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.

Nedenleri :

Engellilerle, sakatlıklarla ilgili çeşitli sorunlar vardır. Sakatlığı doğuran nedenler, çevresel düzenleme, Engellilerin eğitimi bunların başlıcalarıdır.

Sakatlığın nedenleri tek nedene bağlı değildir. Sakatlıklar akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlik, aşıların zamanında yapılmaması, kazalar gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. .

a- Akraba Evliliği: Doğuştan sakatlıkların önemli bir bölümü akra­ba evliliklerinden ortaya çıkar. Yakın akrabaların teyze, hala, amca, dayı çocuklarının evliliği sonucunda çok sayıda görme kusurlu, sağır, dilsiz ve/veya  zekâ kusurları olan çocuk doğmaktadır.

Ankara ilinde yapılan bir araştırma sonucunda 100 sakat çocuktan 30’unun yakın akraba evliliğinden doğan çocuklar olduğu görülmüştür.

b- Gebelik Öncesi Tedbirsizlikler: Bebek bekleyen annelerin sık sık röntgen filmi çektirmesi, doktor kontrolü olmadan ilaç kullanması, sigara tüketimi v.s.

c- Aşıların Zamanında Yapılmaması: Doğumdan sonraki ilk yılda verem, çocuk felci aşılarının zamanında yaptırılması gerekir. Aşılar zama­nında yaptırılmazsa türlü sakatlıklar ortaya çıkar. Çocuk felci, kızamık, Difteri tetanoz, romatizma, kalp ve damar hastalıklarının koruyucu, iyileştirici ilaç ve aşıları vardır. Bu aşı ve ilaçların doktor denetiminde verilmesine özen gösterilmeli­dir.

d- Fenülketenuri Bakılması: Doğumdan sonraki ilk hafta içinde bebeğin topuğundan alınan bir damla kan ile tespit edilen protein çökmesi ölçümünün de özenle yapılması ve 15 gün sonra tekrarı doğuştan gelen bazı zihinsel gelişimi engelleyici hastalıkların teşhisini sağlamaktadır.

e- Kazalar: İş kazaları, tarım kazaları, trafik kazaları, yangınlar, ateşli silahlar belli başlı sakatlık nedenleridir. Trafik kurallarına uyulmama sonucu her yıl ülkemizde çok sayıda trafik kazaları oluyor. Bu kazalarda çok sayıda yurttaşımız ölüyor.

Her tür kazadan korunmak ve sakat kalmamak için dikkatli olalım.

Kurallara uyalım.

Uymayanları uyaralım.

Engelliler için yaptıklarımızı aslında kendimiz için yaptığımızı unutmayalım.

Share this article!

Comments

  1. faral der ki

    bir günlüğüne kulaklarımızı tamamen tıkayıp dolaşsak sokaklarda.Ya da gözlerimizi sıkıca bağlayıp yaşasak bir günü.Yada tekerlekli sandalyede geçirsek bir tek günümüzü.Anlayabilirmiyiz acaba nele yaşadıklarını.ne sıkıntılara katlandıklaını.Daha doğru da gerçek çözümler arayabilirmiyiz hayatlarını kolaylaştırmak için acaba.Bir gün bizimde engellerimizin olzbileceğini idrak edebilirmiyiz o zaman

Speak Your Mind

*

css.php