Ergenliğin Tarihçesi

Tarih içerisinde ergenlik kavramının hep var olduğunu savunan Aristo’nun yaklaşık olarak M.Ö. 300 yıllarında yaptığı gençliğe ilişkin tanımlamasının pek çok açıdan günümüz de ergenlik olarak tanımlanan özellikleri çağrıştırdığını ifade etmişlerdir. Kiell, M.S.120 yılından sonraki tarih kapsamında çok çeşitli kültürlerden topladığı belgelere dayanarak, bunalımlı bir ergenlik döneminin tüm kültürlerde ve tüm zamanlarda var olduğunu göstermiştir.

İlkel topluluklarda çocukluktan gençliğe geçişin önemli ayin ve törenler aracılığı ile yapıldığı bilinmektedir. Avusturya yerlilerinde gencin ön dişlerinin kırılması, insan kanı içmesi, penisinin alt tarafının yırtılması, sünnet edilmesi, vücudunda izlerini taşıyacağı darbeler alması gerekmiş ancak o zaman gencin yetişkinliğe kabul edilmesi mümkün olabilmiştir. Bazı kabilelerde gençler tek başına veya aynı durumda ki birkaç gençle birlikte törenin gereklerini yerine getirmek üzere kabilelerinden uzaklaştırılır ve bu süre içerisinde ölü olarak kabul edilir. Bir düşmanın kafatası veya çok büyük bir av ile döndükten sonra yetişkinler dünyasına girebilirmiş.

İlkel topluluklarda yetişkinliğe geçiş törenlerinde gencin tek başına bırakılmasına kız çocuklarında da rastlandığı bilinmektedir. San Blas yerlileri ilk adet gördüğünde kız çocuğunu özel olarak yapılmış küçük bir kabine kapatarak üç gün üzerine soğuk su dökmekte dördüncü gün ise büyük bir şölenle çocukluğun geride kalıp gencin evlenmeye hazır oluşu kutlanmaktaymış.

Çok tanrılı dinlerin olduğu dönemlerde ise tanrıça İuventus’un gençliği simgeleyen ve koruyan bir tanrıça olarak varlığı o dönemlerde de genç ve yetişkinlik döneminin ayrılmakta olduğunu gösterir niteliktedir.

Günümüzde buluğ törenleri önem ve anlamını yitirmiştir. Bu günün gelişmiş toplumlarında yetişkinliğe geçiş, uzun bir zaman içerisinde kademeli olarak ve daha yapıcı, koruyucu kriterler  çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu gün gençlerin modern yaşamda eğitim görme, eğlenme, sıkıntılar, sorunlar sırasında profosyonel yardım alma gibi koruyucu destekleri mevcuttur.

 

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php