Ergenlik dönemi gelişim ve psikolojisi ayrı bir bilim dalı olarak incelenmekle birlikte hem dönemsel özellikleri ve hem de geliştirildiği kavramsal temeller çocuk psikolojisine dayanmaktadır.
Ergenlik dönemine ilişkin yapılan araştırmaların ortaya koyduğu yaklaşımların çoğunu çevremizdeki ergen ve gençlerimizde görmekteyiz.
Ergenliğin bir “fırtına ve stres dönemi” olduğu;
Ergenlik huzurlu büyüme sürecinin bozulması, kesintiye uğramasıdır.
Ergen çocuklarda davranış değişikliği olacağının bilinmesi önemlidir.
Ergenlik dönemi bunalımlı bir dönem olarak kabul edilmiş ve ergenliği her gencin farklı yoğunlukta yaşadığı “normatif” bir bunalım olarak tanımlanmıştır.
Rahatsız gençlerin toplam popülasyonun ancak % 20 sini oluşturduğu, bunun yetişkinlerdeki durumla aynı olduğu ifade edilmiştir.
Ergenliğin ağır bir bunalım süreci olmasa da gencin ağır yükler altına girdiği bu yüzden sıkıntılı fakat “normal” bir dönem olduğu kabul edilmiştir.
Ergenlik döneminin bitişini belirlemekte kanunların kriter alınması ile birlikte; Oy kullanma, iş, ceza alma , evlilik gibi konularda geçerli olan yasal kriterlerin her zaman yeterli olamayacağı Türkiye’de ki ergin olma yaşının 18, U.S.A. da 14 ile 21 olması gibi farklı topluluklarda değişeceği bir gerçektir.
Speak Your Mind