22.06.2012 Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan ambalaj kullanımı, sağlığımızı da etkiliyor. En güvenilir ve sağlıklı ambalajın başında; içerisindeki yiyeceklerle tepkimeye girmedikleri ve kimyasalları sızdırmama özelliğiyle cam geliyor.
Günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız bazı ambalaj malzemelerinin seçimi de en az sağlıklı meyve sebze seçimi kadar önem taşıyor. SGS Türkiye Tüketici ürünleri Bölümü Gıda Birimi Teknik Satış Yöneticisi Nur Altuğ, sağlıklı mutfak alışverişi yaparken ambalajlı ürünlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: “Öncelikle ürünün ambalajının hasar görmemiş ve son kullanma tarihinin geçmemiş olması gerekir. Konserve gıdalarda mikrobiyal bozulmalar sonucu açığa çıkan gaz nedeniyle kutunun tepesi veya tabanında tümsekler oluşur, bu noktaların mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Plastik ambalajlar genelde, kullanım alanına uygun özellikler kazandırmak amacıyla üretim sürecinde eklenen kimyasallar nedeniyle çok çeşitli katkı maddeleri içerir. Plastiklerin gıda saklamada kullanımı esnasında zararlı katkı maddeleri, gıdalara ve içeceklere geçerek hormon bozucu, kanserojen etki oluşturabiliyor. Bu nedenle tüketicileri ambalajlı ürünlerin seçiminde dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” dedi.
Altuğ, “Plastik kadar sık kullanılan ambalaj malzemelerinden biri de tenekedir. Teneke ambalaj içerisinde beklemiş gıdalarda asidik yapı gibi içeriğine bağlı olarak metalik bir tat oluşabiliyor. Son kullanma tarihi geçmiş olsun veya olmasın bu tür bir tat alınıyorsa gıdanın tüketilmemesi gerekiyor. Ambalaj malzemelerinin en iyisi, en ideali camdır. Özellikle koyu renkli olan, yani içine güneş ışığını da almayan türde olan cam ambalajlar tercih edilmelidir.” diyor.
Speak Your Mind