Sosyolojinin ilgilendiği temel konulardan biri olarak cinsiyet “biyolojik cinsiyet” ve “toplumsal cinsiyet” olarak teorik bir çerçeveye dayandırılmaktadır. Kültürel olarak değişiklik gösteren yaklaşımlar olmakla birlikte kadın ve erkeğin ilkel toplumdan başlayarak üstlendiği rol farklılaşması cinsiyete dayalı işbölümü geliştirmiştir.
Cinsiyet temelinde alınan roller ve iş bölümü sosyal, ekonomik değişikliklere bağlı olarak yeniden şekillenmektedir. Türk Halk Kültürü’nde kadının rolü ve gelişimi bu çerçevede önemli bir araştırma konusudur.
Gerçekleştirilmekte olan “Halk Kültüründe Kadın Uluslararası Sempozyumu” bu açıdan ele alındığında önemli bir kaynak veri oluşturacaktır.
Harran Üniversitesi, Motif Vakfı, Haliliye Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Halk Kültüründe Kadın Uluslararası Sempozyumu” 13-14-15 Mart 2015 tarihinde , Harran Üniversitesi Osman Bey Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde yapılacak.
Harran Üniversitesinde yapılacak olan sempozyuma Psikoterapist Nurdan Yoldaş’ da yazılı ve sözlü bir bildiri ile katılacak. Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Hadiye Küçükkaragöz ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileri ile sosyodrama grup çalışması olarak yönettiği çalışma bilim kurulu tarafından sempozyum kapsamında değerlendirilecek.
Psikodrama Terapisti ve Kişisel Gelişim Uzmanı olan Nurdan Yoldaş ruh sağlığı, Kişisel gelişim alanında aile ilişkileri, Mesnevi terapi, manevi değerler, etnodrama gibi konularda bireysel ve grup çalışmaları yürütmektedir. Sosyal projelerde kadın sorunlarına ve gelişimine yönelik çalışmaları olan Yoldaş bu sempozyumun toplumsal cinsiyet açısından sosyal bilince katkı sağlayacağı görüşünü paylaşmaktadır.
Yoldaş; Sosyodrama ile Eylem Araştırması niteliğinde olan çalışmasının “ Modernite ile Gelenesellik Arasında Kadın” başlığında olduğunu açıkladı. Sempozyum Bildiri Kitabında yer alacak olan çalışmanın amacı bir grup üniversite öğrencisinde, kadın ve erkek rollerine ilişkin geleneksel ve modernite kavramları açısından kendi yaşantıları yoluyla farkındalık oluşturmaktır.
Uluslararası sempozyum niteliği ile konusunda önemli kaynak oluşturacak sempozyumda Yurt içinden ve yurt dışından katılımcıların bildirileri yer alacak.
Konu ana başlığı “Halk Kültüründe Kadın” olarak belirlenmiştir.
Sempozyum Sekreteryasını Motif Vakfı’nın üstlendiği sempozyum hakkında ayrıntılı bilgi www.motifsempozyum.com www.harran.edu.tr
Speak Your Mind