Kişisel Gelişimde Bilinci Kullanmak
Ana babası içeride konuşurken genç kadın elinde tabaklarla salona girdi. Babası; “Evlenirken bilinçli seçim yapmadı. Olacağı buydu, boşanır elbet şimdi” diyordu. Televizyondan gelen ses reklam programındaki bir cümlenin yankılanmasını duyurarak, “bilinçli tüketicinin seçimi” diyordu. Genç kadın masayı akşam yemeği için hazırlarken babasının bu günlerde her şeye kızdığını, bilinçsizce para harcadığı gerekçesiyle eşini de yani eski eşini hep suçladığını, eleştirdiğini düşündü. Babası, kardeşinin de üniversiteye giremeyişini “bilinçli tercih” yapamamasına bağlamıştı. Neydi bu bilinç?
Kişisel gelişim boyunca gelişen Bilinç; bireyin iç dünyasında ve çevresinde olan bitenleri fark etmesi, algılaması, enine boyuna değerlendirmesi ve psikolojik olarak uygun tepki verebilmesidir. Bilinçlilik durumu insan gelişiminde olumlu ya da olumsuz duruma psikolojik ve davranış açısından uyum sağlama sürecinde de yaşam boyunca önemlidir.
Kısaca bilinç, yaşamımızda olayları algılama, ayırt etme, ve anlamlandırma durumudur. Bilinç bir zihinsel niteliktir. Zihnin bu niteliği ve yeteneği dıştan gelen psikolojik açıdan uyarıcı durumları düzenleyerek, süzgeçten geçirir ve değerlendirir.
Bilinç, olayları algılama, karşılaştırma, yararını- zararını ayırt etme ve tutumunu belirleme durumudur
Bilinç alanı güçlü, aydınlık bir alan olmakla birlikte bilinç öncesi dediğimiz alt bölüme ve bir de kendi başımıza aydınlatamadığımız karanlık bölüme sahiptir. Bu bölüme de bilinç dışı diyoruz. Bilinç dışı özel yöntemler kullanılmadan bilince çıkarılıp yorumlanamaz. Geçmiş yaşantıların, psikolojik travmaların, dürtülerin, zıtlıkların ve çatışmaların bulunduğu bir alandır. Bilinç öncesi dediğimiz alanda ise biraz çaba gösterdiğimizde belleğimize gelen, yaşantı, düşünce ve anılar bulunmaktadır. Bu alanı gerektiğinde kullanabiliyoruz.
Bilinç alanımızdan ise yararlanabilme şansımız ve bu şansı yaşamsal bütünlüğümüz süresince geliştirme olanağımız vardır. Yeter ki kişisel gelişimimiz de bilinçli yaşamayı hedef ve tercih olarak seçelim.
Yukarıda bilinçli davranmak konusunda ısrarcı olan adam kızının “bilinçli olmak” konusunda düşünmesinin ve yaklaşımlarını gözden geçirmesinin mümkün olduğunu bilerek uyarıda bulunmuştur diyebiliriz. Elbette uyarısını iletme biçimi tartışılır durumdadır.
25.02.2012 Cumartesi
Speak Your Mind