Psikoterapi yöntemlerinden biri olan psikodrama yaşanan olayları yeniden irdeleyen, onları canlandıran, sorgulayan sahneleme biçimidir.
Psikodrama’nın kişilere ne gibi faydaları vardır?
Kişiler grup ortamı içerisinde fertlerle etkileşim altına girerler. Bu rolleri dolayısıyla kendileriyle ilgili irdeleme süreci yaşayarak farkındalıklarını arttırırlar. stres yönetimi, ruhsal gelişim, alkol madde bağımlılığı senaryoları örnek olabilir. Dramatik canlandırma, güncel ve geçmişteki sorunlarla çatışma, beklenti, kaygı, güçlüklerle karşılaşma, başa çıkma becerilerini görme, bunları deneme imkanı tanır. Psikodrama duygu aktarımı, tam gerçeğe dayanmayan kişilerarası ilişki biçimidir. Psikodrama duygusal aktarımın oyun şeklinde yansıtılması, yeni davranış örgütlenmesi seçme olanaklarına açıktır. Psikodrama zaman işlenen konu, sorunlar gibi durumlarla sınırlı kalmaz. Geçmiş gelecek ve rüya analizleri de psikodramanın temel çalışma konularını oluşturur.
Psikoterapinin bireylere sağladığı yararlar nelerdir?
Psikoterapi genel anlamıyla ruhsal alanda yardım ve iyileştirme demektir.
Psikodramada terapist ile yapılan görüşmeler giderek sözel tartışmaların etkinliklerle bütünleştirildiği bir biçime dönüşmüştür. Uzun çözümlemeler yerine yaşanmakta olan krizlerin çözümüne katkı koyacak tutumlar bireylerin daha çok ilgisini çekmekte aktif katılımlarını sağlamaktadır. Bunu sağlamak için psikodrama tekniklerinin, duyguların eyleme dönüşmesi, somutlaştırma, duygusal ve bilişsel iç görü kazanma aracılığıyla kargaşa içindeki kişinin kendi sınırlarını tanıma ve kabullenme süreçlerinde ki önemli katkısı yapılan uygulamalarda da görülmüştür.
Psikodrama;
– Zamanı geçmiş, gelecek, şimdi biçimiyle kurgulayarak, rol teknikleri içerisinde somutlaştırma,
– Kendini ve başkalarını daha geniş bakış açısıyla değerlendirerek anlama,
– Kendini ve ilişkilerini yeniden yapılandırma,
– Terapi sürecinden sonra geleceğe ilişkin hedefleri edinebilme gibi sayısız olanakları ile psikodrama ergenlik, genç erişkinlik ve yetişkin yaş grubundakiler için yararlı, uygun ve geliştirici bir psikoterapi yöntemidir.
Psikodrama her yaş grubunda bireylerle çalışılabilmektedir. 0-4 yaş altı ve zihinsel engelli grupla çalışmalarda özel teknikler kullanılmaktadır.
Çalışmalarda gizlilik prensibi esastır. Yasal zorunluluklar ve danışanın izni dışında danışman danışanına ait hiç bir bilgiyi üçüncü kişilerle paylaşamaz.
Psikodrama çalışmaları hem birey hem gruplarla yürütülmektedir. Genel olarak seans süresi asgari 50 dakikadır.
Speak Your Mind