07.07.2012 Güç ve şiddet içeren filimlerin çocukların hayal dünyasında farklı karışıklıklara neden olduğu konusunda çocuk ruh sağlığı uzmanları sık sık anne babalara uyarılarda bulunuyor. Bu çerçevede açıklama yapan, Uzman Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver; “Çocukların güç ve şiddet içeren çizgi filmlerden uzak tutulması, güç ve şiddet odaklı çizgi filmlerden şiddeti, doğrudan sorun çözme yöntemi olarak benimseyebilir. İyilerin kötüleri öldürmesi yoluyla, şiddete duyarsızlaşma gelişebilir” dedi.
Çocukların çizgi filme yönelmesi hakkında anne babaları uyaran Dr. Sümer Öztanrıöver; “ Çocukların ışık, renk, ses ve hareketli görüntüleri kullandıkları için çizgi filmleri tercih ettiğini, ancak anne ve babanın çocukların çizgi filmlerinde anne babaların tercih yapması gerekir” dedi. Öztanrıöver yaptığı açıklamada; “Soyut düşünmenin henüz gelişmediği okul öncesi çağda çocuk için gördüğü, duyduğu her şey gerçek gibi gelir. Bu nedenle izlediği filmdeki karakterleri örnek alıp onları gerçek hayatta deneyebilir” uyarısında bulundu.
Ayrıca izlediklerinden etkilenerek güç ve şiddet kullanımını sorun çözme yöntemi olarak benimseyebilmeleri riskine dikkat çekti. Dr.Sümer Öztanrıöver, “İyilerin kötüleri öldürmesi yolu ile şiddete duyarsızlaşma gelişebilir. Haklı şiddet kavramını içselleştiren çocuğa böylelikle ötekileştimenin tohumları da atılmış olur. Şiddet içeren çizgi filmler çocukta ayrıca korkuları tetikleyebilir, canavar-hayalet korkusu geliştirebilir. Uykusuzluk, odasında yalnız yatamama, tek başına bir odada kalamama ortaya çıkabilir. Anne-baba ölümünün olduğu, çocukların zarar gördüğü çizgi filmler ise çocukta anne-babayı kaybetme korkusu, kendisiyle ilgili ölüm korkusu, yabancılardan aşırı korku gelişebilir” açıklamasında bulundu.
Öztanrıöver, yapılan araştırmalarda okul öncesi çocuklarla yapılan karşılaştırmalı çalışmaların bulunduğunu ve bu çerçevede çıkan sonuçların dikkate değer nitelikte olduğunu açıkladı. Sonuçların oldukça dikkat çekici tespitlere işaret ettiğini belirten Dr Sümer Öztanrıöver “Şiddet içerikli çizgi film izleyen grubun, diğer gruba göre filmden sonra yaşıtlarıyla daha fazla kavga ettiği, büyüklerine her zamankinden daha fazla karşı geldikleri görüldü. Şiddet içerikli çizgi filmlerin çocuklarda asi ve agresif davranışları artırdığı gözlemlendi. Kimlik oluşumunda özdeşim çok önemli ve çocuklar beğendikleri, hayran oldukları karakterler gibi davranarak kişiliğin temellerini atar.”dedi.
Speak Your Mind