Her yaşın kendine özgü özellikleri olduğu unutulmadan, yaşlı bireylerin bağımlı, salt tüketici konuma girmeleri engellenerek, güçleri, eğilimleri ve potansiyelleri doğrultusunda yaşamlarını sağlıklı ve aktif olarak sürdürmelerinin desteklenmesi gerekir.
Yaşlılık eğitimi destektir.
Yaşlılara yönelik eğitim faaliyetleri bilinçlenmeyi, kabullenmeyi, hazırlığı ve uyumu sağlaması bakımından önemli bir konudur. Yaşlı insan için yaşlılığa uyumu ve aynı zamanda sosyal katılımı sağlaması açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca kişisel gelişim açısından hobilerini gerçekleştirmeye, iletişim kurmaya ve sosyal yaşam içerisinde bir etkinliğe dahil olmaya yönelik katılım göstermelerini sağlayıcıdır. Bu şekilde pasif konumdan sosyal yaşama katılan konumuna geçmelerinin ve uyum konusunda eyleme geçmelerinin yolu açılmaktadır.
Yaşlı eğitiminde, Ege Kişisel Gelişim olarak bizim de programladığımız biçimde etkin okuma, kişisel gelişim ve paylaşım grupları, psikodrama yaşantı grupları daha önceden zaman bulamadığı için gerçekleştirmek istediği keyifli hobileri için öğretici kurslar ve benzer etkinlikler öncelikle yapılabilecekler arasındadır. Önemli bir çalışma grubumuz da sakatlık, ölüm, kaybedilenlerin kabulü konularının işlendiği yas sürecini kapsamakta olan “Çınar Olmak” adlı bireysel paylaşım çalışmasıdır. Ayrıca hobi bahçeleri toplu geziler yaşlılar için sosyal kaynaşmayı ve ait olma duygusunu sağlayacak önemli katkılar sağlayacaktır. Serbest zamanın yaratıcı amaçlarla kullanılması, emekliliğe hazırlanma, mesleki ve teknolojik uyum sağlama amaçlarıyla yapılacak eğitimlerin özel bir önemi vardır.
Yaşlılara ilişkin her politikanın temelinde eğitime öncelik verilmeli ve yaşadıkları sorunların tartışılması, irdelenmesi önemsenmelidir.
Unutulmamalıdır ki eğlence ve keyifli zaman geçirecekleri ortak etkinlikler toplumda gençlerle birlikte olacakları etkinlikler yapıcı onarıcıdır.
Yaşlılık bir sosyal durum olarak ele alınmalı ve çok yönlü olarak incelenerek kurumlar arası ve sosyal işbirliği içerisinde planlanmalıdır.
Her yaşın kendine özgü özellikleri olduğu unutulmadan, yaşlı bireylerin bağımlı, salt tüketici konuma girmeleri engellenerek, güçleri, eğilimleri ve potansiyelleri doğrultusunda yaşamlarını sağlıklı ve aktif olarak sürdürmelerinin desteklenmesi gerekir. Geçmiş yaşantısında yaşam doyumu yüksek bireylerin üretkenliklerini yaşlılık döneminde sürdürmelerinin sağlanması da hedeflenmelidir..
Yaşlı bireye ilişkin toplumsal sorumluluktan söz ediyoruz ama toplumda statü ve rol kaybına uğramış emekli olmuş, geliri azalmış olan yaşlı insan fiziksel kayıplar da yaşamaya başlamasıyla birlikte sosyal ilişkilerinde kopmalar ve yaşam doyumunda azalmalar olmakta hem kendi algısında hem de toplumdaki algısı değişime uğramaktadır. Bunları kabullenme sürecindeki gerginlik ve stres dışarıya aksi bir görünüm yansıtmakla birlikte kabullenme ve uyum sonrası çoğunlukla kalıcı bir dinginliğe ulaşmaktadır.
Yaşlılıkta önemli olan yaşam doyumudur diyoruz. Araştırmalar göstermiştir ki; bu doyumla ilişkili en önemli etkenler; Gelir düzeyi, boş zamanı nitelikli değerlendirme, beslenme, sağlık durumu, dindarlık, arkadaşlık ve akraba ilişkilerinin sürmesi, keyifli uğraşılar, iyi okuyucu olmaları, sürdürebildikleri evlilik, yardım kuruluşlarındaki faaliyetler, aile değerlerine uygun ziyaretlerdir. Ayrıca yaşlılarda olası kayıplara hazır olma ve bilgelik bu uyum sürecinde çok önemlidir. Yaşlılardaki bilgeliğin önemini Mevlana “Gençlerin aynada göremediğini yaşlılar bir tuğla parçasında görürler” diyerek çok güzel anlatmıştır. Bu tespiti dikkate alacak olursak aslında yaşlılığın kayıp değil kazanım olduğunu görürüz.
Yaşlılar psikodramatik açıdan yaşlı çınar ağaçları ile sembolize edilirler. Bu benzetme çok yerinde ve tamamlayıcıdır. Yaşlı bir çınarın kökleri oldukça derin, gölgesi güçlü, yaprakları gür ve kapsayıcıdır. Her bir yaşlının dalları arasında besleyip barındırdığı cıvıltılı çocuklar, torunlar ve kökleriyle taşıdığı geçmişin bilgeliği vardır. Yaşlılar haftasında bütün yaşlı çınarlarımızın hayatın bağrında köklerinin derinliğindeki özsuyu gövdeleriyle taşıyıp dallarını güçlendirmelerini diliyorum ve daima dalları arasında hayatın cıvıltıları yüreklerinin şenliği olsun diyorum.
Speak Your Mind