Yılkı Atlarına Verilen Değer

Sıcakların çok fazla artması sebebiyle Karadağ’da yaşayan ve su bulamayan yılkı atları için Mehmet Çetin – Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü bu bölgeye tankerlerle su gönderiyor. Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, bu bölgede yaşayan yılkı atlarının 1960’lı yıllardan sonra makineli tarıma geçilmesiyle beraber yöre halkının serbest bıraktığı atlar olduğunu söyledi.

O yıllarda atların sayısının en fazla bir elin parmakları kadar olduğunu ancak zamanla doğal ortamda kendi kendilerine çoğalmalarıyla arttığını ifade eden Duran, son yapılan sayımda at sayısının 500’ü geçtiğini tespit ettiklerini belirtti.

Duran, yılkı atlarının kendi hallerinde sürüler halinde yaşadığını vurgulayarak, “Şimdiki atların tamamı dağda doğup büyüyen atlar, yabani diyebiliriz. Yaz kış Karadağ’da yaşıyorlar. Son derece sağlıklı hayvanlar. Hasta ve yaşlı hayvanlar ise doğanın kendi dengesi içinde ölüyor veya yırtıcı hayvanlar tarafından telef ediliyorlar. Sürülerin içinde yeni yavrular görebiliyoruz” diye konuştu.

Yılkı atlarının Karadağ’daki doğal hayat için çok önemli olduğunu, bu yüzden devamlı olarak kontrol edilip korunduklarını dile getiren Duran, şunları kaydetti: “Kışın çok kar yağdığı zamanlarda belli bölgelere yılkı atlarının ve diğer yaban hayvanlarının yemeleri için yiyecek takviyesinde bulunuyoruz. Karadağ’daki en büyük sorun sudur. Dağın hiç bir yerinde su kaynağı yok. Sadece suyu yazın sıcaklarda kuruyan bir çeşme var. Kış ve bahar aylarında bu su yeterli oluyor. Fakat sıcaklar başladığında su sorunu ortaya çıkıyor. Bu nedenle dağın belli bölgelerinde su tekneleri var. Belli aralıklarla tankerlerle getirdiğimiz sularla bu tekneleri dolduruyoruz. Bu sene de havaların aniden ısınması ile birlikte su takviyesine başladık. Haftada 2 kez olmak üzere su takviye çalışmamız devam edecek. İhtiyaç olursa bu sayı artabilir.”

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php