Sonbahar Kars’ta farklıdır. Bir ağacın üstünde yarısı dökülmüş yarısı dallarda yapraklar görülür. Dört beş renk yaprak bir ağaçta yan yana durur. Kars Kalesi bütün heybetiyle kente hala sahip çıkar gibidir. Yağmur damlaları sokak lambalarının altından geçerken ışığı emerek taşırlar yere, ışıltısını görürsünüz her damlanın. Böyle bir mevsimde gerçekleştirildi Ebu-l Hasan Harakanî Sempozyumu. Hayatın Bilgeliği’nin güne yansıması, gönüllere taşınması gibiydi sempozyum boyunca paylaşılanlar.
Sonuç bildirisini aktarıyor olmakla birlikte; Kafkas Üniversitesi’ne sunum için gelen her katılımcının çok özenle hazırlanmış olduğunu ve yaşadıkları heyecanı birbirleriyle kucaklaşarak paylaştıklarını belirtmek isterim.
I. ULUSLARARASI HARAKANİ SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
11-13 EKİM 2012
Kafkas Üniversitesi ve Seyyid Ebu’l Hasan Harakani Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri ve 11-13 Ekim 2012 tarihlerinde Kars’ta gerçekleştirilen “I. Uluslararası Harakani Sempozyumu”na yurt içinden ve yurt dışından katılan 48 bilim insanı sundukları tebliğlerle Ebu’l-Hasan Harakani’yi çeşitli yönleriyle ele almışlardır
Sempozyumumuza katılan değerli bilim insanları;
– Harakani Hazretlerinin mübarek varlıklarından haberdar olmanın Yüce Allah’ın bir lütfu olduğunu, “I. Uluslararası Harakani Sempozyumu”nun bu bağlamda pek çok kişiye açılan ilahi bir rahmet kapısı olacağını dile getirmişlerdir.
– “I. Uluslararası Harakani Sempozyumu”nda O’nun evrensel, birleştirici, barışçıl ve kapsayıcı düşünce sisteminin temel parametrelerini ortaya koymuşlar, Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alarak yeni nesillere tanıtılmasının önemine işaret etmişlerdir.
– Tebliğlerde Harakani Hazretlerinin, 1033 tarihinde bu topraklarda şehit düşerek Anadolu’nun İslamlaştırılmasında Ahmet Yesevi’ye öncülük ettiğine, kabrinin keşfedildiği 1579’dan bu yana tarih kitaplarımıza, minyatürlerimize, edebiyatımıza konu olduğuna ve asırlardır Kars iline manevi ev sahipliği yaptığına dikkat çekmişlerdir.
– Harakani Hazretlerinin “din”in ve “dil”in sorulmadığı irfan sofrasına günümüzde ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu gösteren ve dileyenin bundan nasibini almasını temenni eden bildiriler sunmuşlardır.
– Harakani Hazretlerinin Anadolu’da yaşamış diğer erenlere tesirine yönelik tematik sempozyumların düzenlenmesi ve yapılacak bilimsel çalışmaların daha etkili olabilmesi maksadıyla Ebu’l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bir enstitüye dönüştürülmesinin ve Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde adına kürsü oluşturulmasının büyük bir önem taşıdığını vurgulamışlardır.
– Harakani Hazretleri ile ilgili tüm eserlerin bir an önce tahkikli neşrinin yapılmasının ve yabancı dillere çevrilerek tüm dünyanın Harakani’nin tasavvuf öğretisiyle aydınlatılmasının önemine vurgu yapmışlardır.
– Bu sene ilki düzenlenen sempozyumun her yıl tekrarlanarak Harakani Hazretlerinin düşünce anlayışının daha geniş kitlelere ulaştırılmasını ve Harakani’nin on asır evvel yaptığı evrensel çağrının tüm dünyaya tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından 2016/2017 yılının “Harakani Yılı” ilan edilmesini ortak kanaat olarak ifade etmişlerdir.
———————-
Kafkas Üniversitesi Harakanî Araştırma Merkezinden Sonuç Bildirisi bu kadar fakat önemli bir başlangıç kararlılığı ve geleceğe yansıyacak değerli Ebu-l Hasan Harakanî Bilgeliğinin müjdecisi olacak kararlar olduğu açıkça görülmektedir. Özel bir hazinenin yeni yeni cevherleriyle buluşmak adına önemli bir başlangıç. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Speak Your Mind