Sınav Hazırlıkları

Okul Başarısında Eğitim Koçluğu

Sınav Hazırlık Önerileri

Basit birkaç öneriyle hazırlığınızı gözden geçirir ve sınava hazırlık için az zaman kaldı, bu seneden geçti demezseniz şimdiye kadar ki çabalarınızın parçalarını birleştirebilirsiniz. Sınav sizden korksun artık.

*Ders çalışmak parça parça bütünü oluşturmaktır. Bu günkü çabanız gelecekte başarı sağlayacaktır.

*Her gün çalışmak, birkaç testle birleşince sizi sınava hazırlar.

*Çalışmak için hazırlık önemlidir etraf dağınık olmamalıdır.

*Rahat ettiğiniz çalışma ortamını havalandırmak, ışığı düzenlemek, tok olmak önemlidir.

*Siz telefonunuzu kapatsanız da arkadaşlarınız sizi ayartabilir. Yakın arkadaşlarınızla ortak çalışma süreleri belirleyerek öncesinde sonrasında görüşebilir. Çalışırken kapalı tutarsınız. İşbirliği yapın.

*Evde size düşen sorumluluklar için hayvan dolaştırılması, bakımı, markete gitmek, çöp dökmek gibi ev halkından bu dönem için hoşgörü ve yardım isteyin.

*Çalışırken rahat giyinin ama pijama ile asla ders çalışmaya oturmayın.

*Kahvaltı da bir avuç iç kabak çekirdeğini cam kase dibinde biraz keçiboynuzu ya da Harnup özü ile karıştırıp güncel enerjinizi artırın.

*Kafein ve kola yerine su, ayran, maden suyu, meyve suyu tüketin.

*Zekanıza ve hazırlığınıza güvenin ama disiplinli çalışmayı da temel alın.

*Bu sınav hayatınızın değil okul sürecinizin bir aşamasıdır. Abartmayın, korkmayın da.

*Hedefiniz için olabildiğince çalışın.

*Çalışırken konsantre olmaya ve molalara önem verin

*Dikkatiniz dağılırsa konsantrasyonunuzu yenileme egzersizi yapın. Bu basit egzersiz zihninizin zindeliğini sağlayarak işinize yarar.  Kollarınızı uzatıp gözlerinizi ve ellerinizi üç kez iyice sıkıp açın. Burnunuzdan derin nefes alıp birkaç saniye tutun, dik oturarak nefesinizi ağzınızdan yavaşça verin.

Oturuş pozisyonunuzu düzeltin. Üç kez bunları yapmanız yeterli gelmediyse, enerjinizin yenilenmiş olduğundan emin değilseniz yeniden üçer kez tekrarlayın.

*Çalışmalara 45 dakika bir saat aralık koymayı unutmayın. Sürekli değil verimli ders çalışmak önemlidir.

*Mola verdiğiniz aralıklarda mutlaka ayağa kalkıp mutfaktan su almak, bir meyve yemek, balkona çıkıp hava almak yararlı olacaktır.

*Molalarda telefona bakmayın. Zaman yönetiminde hatırlayın ki; zaman kaybettiren şeyleri kestiğimizde o zamanı hakkıyla kullanırız. Çalışmaksa çalışmak, dinlenmekse dinlenmek önemlidir.

*Ders çalışırken klasik müzik dinleyin. Araştırmalar ineklerin bile klasik müzik dinlediğinde süt veriminin arttığını göstermiştir. Müziğin beynimizde diğer algılardan farklı bir alanı harekete geçirdiği biliniyor. Siz de bundan yararlanın. Rahatsız olursanız az sesle açın yine de zihninize ulaşacaktır.

*Kendinize ve arkadaşlarınıza iyi oldu, rahat anlıyorum gibi olumlu cümlelerle açıklama yapın. Bu durum onların size saygısını artıracağı gibi cesaretlendirici örnek oluşturacaktır.

*Uyumadan önce verimli ders çalışabildiğiniz için kendinizi takdir edin. Çok iyi oldu verimli çalıştım demek ertesi güne avantajla başlamak demektir.

Sınav sizden korksun artık. Unutmayın ki; bunca zaman biriktirdikleriniz zihninizde lazım olunca kullanılmak üzere bekliyor.

Walt Dısney demiş ki; “Hayal edebiliyorsan yapabilirsin”. Kendi içinize bakın hayal edebiliyor musunuz? Yapın öyleyse.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php