3 Aralık Engelliler Günü

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından  5 Mart 1993 tarihinde üye ülkelerin uygulayacağı bir eş güdüm programı oluşturulmuştur.  Bu programın düzenlemesiyle “Engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacı tanımlanmıştır. Ve karar altına alındığı üzere; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” üye ülkelerce paylaşılmıştır.  

Birleşmiş Milletlerin kararı doğrultusunda her yıl etkinlikler düzenlenmektedir. Yine Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından konuya ilişkin raporlar düzenlenerek yeni hedefler ve yeni işbirliği çalışmaları oluşturulmaktadır. Dünya’da engelli insanların durumunun gözden geçirilmesi, var olan durumun iyileştirilmesi çalışmaları için işbirliği gerçekleştirirler. Engelliler haftasından farklı olarak 3 Aralık’ta, daha çok yasal düzenlemeler ve haklar işlenmektedir. Bu düzenlemeler 47 Maddelik bir sözleşme biçiminde imzaya açılmış, yayınlanmıştır.

Bu çerçeve kapsamında  Türkiye’de  engellilere yasalarla sağlanan bazı destek ve hizmetler bulunmakta fakat yetersiz kalmaktadır. Yasal düzenlemelerle hatları çizilmiş olan “3 Aralık Engelliler Günü” dışında “Engelliler Haftası” da Birleşmiş Milletlerce belirlenmiş ve üye ülkelerde paylaşılmıştır. Her yıl mayıs ayında ve ortaklaştırılmış tarihlerde kutlanır. Etkinlikler, ülkeler arasında özel değişim, gezi ziyaretleri, toplantılar, seminer ve çalıştaylar düzenlenir. “3 Aralık Engelliler Günü’nden farklı olarak hafta boyunca her gün bir engellilik kapsamında yoğunlaşılması, ayrıntıların ele alınması, işlenmesidir. Hem engelliler günü hem de haftası kapsamında toplumun her kesimine  mesajlar iletilir engellileri anlama, yardımcı olma konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılır. Engelliler arasında yapılan gösteriler, spor karşılaşmaları ve sanat gösterileri toplumsal hayatta öne çıkarılarak hem engelli hem sağlıklı bireylerin konuyla ilgilenmeleri, bilinçlenmeleri ve işbirliği yapmaları koşulu oluşturulmaya çalışılır.

Engelli sorunları ve onlarla etkileşimde hukuksal, toplumsal, mesleki yaklaşımlar

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php