Körlüğe karşı yapılan araştırmalar hedeflerine ulaşıyor. Tamamen kör fareler üzerinde yapılan çalışmada, ışığa duyarlı hücrelerin bu farelerin gözlerine nakledilmesi ile görme yetisine kavuştu.
Retinasında ışığa duyarlı fotoreseptör hücrelerinin bulunmadığı fareler üzerinde araştırma yapan İngiltere’deki Oxford Üniversitesi bilim adamları farelerin gözüne daha sonra retinanın yapı taşlarına dönüşecek “öncü” hücreler enjekte etti. İki hafta sonra retina oluştu.
PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Profesör Robert MacLaren bunun, tamamen kör farelere hücre naklederek ışığa duyarlı tabakanın yeniden oluşturulabildiğinin ilk kanıtı olduğunu belirtti.
Daha önce retinası kısmen zarar görmüş farelere yapılan araştırmalarda da benzer sonuçlar alındığını anlatan MacLaren, bu araştırmanın bilgisayar ekranını onarmaktan çok, piksellerin tek tek onarılmasına benzediğini ifade etti.
Araştırmalar körlüğe çözüm bulunması açısından ümit vadediyor ancak tedavinin insanlarda denenebilmesi için daha bir çok kez hayvanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.
Speak Your Mind