21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Dünyada her 3. ayın 21. günü Dünya Down Sendromu Günü olarak kutlanıyor çünkü down sendromlu bireylerde 21′inci kromozomun 3 tane olması. Bu özel gün, artık ülkemizde de kutlanıyor.

10 Kasım 2011 tarihli Birleşmiş Milletler kararı ile 21 Mart tarihinin Dünya Down Sendromu Günü olarak resmi olarak onayladı.
Dünya Down Sendromu Gününün amacı Down sendromlu insanları ve halkı biliçlendirmek, haklarını savunabilmek için küresel tek bir ses olabilmektir. Bunun içinde Down sendromlu insanlarla çeşitli etkinler ve faaliyetler düzenlemektedir.

Dünya Down Sendromu Gününün bu yıl 8.yılı kutlanıyor.

Bu dostlarımız hakkında biraz daha bilgi alalım;

İnsanda genetik düzensizlik sonucu, fazladan bir 21. kromozomun bulunmasına Down Sendromu denir.Down Sendromu genetik bir farklılıktır, bir hastalık değildir.Her 800 doğumda bir görülen genetik bir anomalidir.Belli bir sebebi yoktur.Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur.Tüm dünyada 6 milyonun üzerinde Down Sendromlu birey yaşamaktadırÜlkemizde yılda yaklaşık 800 Down sendromlu bebek dünyaya geliyor.Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 100.000 DS’lu kişi olduğu tahmin ediliyor.Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.Bu sıradışı insanlar için önlerindeki en büyük engel, zihinsel olarak akranlarından daha yavaş gelişmeleri değil, onların sadece neleri yapamayacağına odaklanmış yanlış bakış açısı ve inançlardır aslında.Down Sendromlu çocukların ihtiyaçları diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir. Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler.Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer. Nasıl ki birileri mavi, kahverengi, siyah gözlü, sarışın esmer veya kumral ise down sendromlu olmakta onun gibi bir şey…Erken müdahale ve eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, oyun grupları, gibi destekler ve özellikle okul hayatı çok önemlidir. Doğumdan itibaren erken dönemde başlayan uygun eğitim programları ile çeşitli başarılara ulaşabilmekte, kaynaştırma eğitimi alabilmekte, toplum içinde bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabilmektedirler.
Fazladan kromozomlu,güzel yüzlü melekler onlar.Ne dünyanın farkındalar, ne de kötülüklerin. sıcak bir gülümsemenin onlara yettiği ufacık bir dünyaları var. onlar hasta değil. sadece genetik yapıları farklı. daima yanlarında olmamız gereken kardeşlerimiz. Bir gün bir gündür ve o günleri kutlu olsun.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php