Bilinç Alanımızın Özellikleri

Bilinç Alanı Özellikleri-Bilinçaltı-Bilinçdışı

Bilinç alanımızda duygular, düşünceler, kişisel gelişimimizde ki tüm eğilimlerimiz ve etkileşim içinde olduğumuz yaşam deneyimlerimiz tutarlı bir biçimde bulunmaktadırlar. Bu alanda her şey neden sonuç ilişkisi içinde, açık bir psikolojik yapılanmayla, mantıksal açıklaması yapılabilir ve gerçeğe uygun durumdadır. Bilinçaltı ya da bilinç dışı dediğimiz alandaki sorgulamaksızın kabul edilen bir çok duygu düşünce ve tanıklığın düzenlenmesi için bilinçlilik haline mutlak ihtiyaç vardır.

Burada akla gelen soru bilinçlilik durumunun özellikleri ve ne işe yarayacağıdır.

Bilinçlilik  durumunun özellikleri ve işlevleri:

*Bilinçlilik durumu insan beyninin en yüksek düzeydeki işlevlerindendir. Hatta zihinsel durumun en yüksek olduğu durum olarak kabul edilir.
* Bilinç yaşam boyu süren ve gelişim gösterebilen kişisel bütünlük olduğu sürece varlığını sürdürebilen bir durumdur.
*İşleyiş ve yapı olarak, duyum, bellek, algı, zihinde canlandırma, düşünme gibi önemli zihinsel faktörleri barındırır.
*Bilinçlilik hali insanın dış dünyanın farkında olmasını sağlar.
*Bilinçlilik insanın kendi istek ve ihtiyaçlarının, iç dünyasındaki duygu ve düşüncelerin farkına varmasını sağlar.
*Bilinçlilik durumu bireyin kişisel amaçlarını belirlemesini ve o yönde yaşamını biçimlendirmesini ve etkin tutum geliştirmesini sağlar.
*Bilinçlilik durumu, insanın çevreye karşı uyum sağlamasını ve yaşam olayları karşısında kesin tutum belirlemesini, geliştirmesini sağlamaya etki eder.
Yaşamında ki deneyimlerin süzgeçten geçirilmesi,
Yeni yaklaşımların irdelenmesi,
Farklı bakış açılarının tartışılması
Yeni karşılaşılan bilginin öncekilerle karşılaştırılması ve bütünlenmesi.

Bunlar ve benzeri zihinsel işlevlerin geliştirilmesi bilinçli yaklaşımları fark ederek, davranışlarla göstermeyi ve kullanmayı kolaylaştıracaktır.
Kişisel gelişiminde insanın doğduktan sonraki sürecinde içgüdülerin doyurulması ve kendiliğinden var olan işlevlerin sürdürülmesi zorunluluğu bilinmektedir. Ana baba ve diğer sosyal çevreden öğrendikleri ile bilinçlenmeye başlayan insan yaşamı boyunca bu bilinç gelişimini yapılandırarak sürdürür.

07.03.2011 Çarşamba

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php