Ailenin Sınav Sürecine Katkısı

Sınav sürecinde ve sonrasında oluşabilecek kaygı ve gerilim için psikolojik hazırlık önemlidir.
Sınava çocuğunuz giriyor elbette şimdiye kadar hazırlığını tamamladı. Bu yıl her zamanki sınav sisteminden farklı bir yapılanma söz konusu. Sınava hazırlık süreci gençler için bazen son derece kaygı verici, zorlandıkları bir dönem olabilir. İçsel süreçlerinde birçok duygunun bir arada ve yoğun şekilde yaşandığı bu sınav  döneminde  kaygı düzeyinin yükselmesi zorlayıcı olabilmektedir.  Ergen ve gençlerin hayatın günlük olaylarına karşı tutumlarında tepkili olmalarına yol açabilir. Bu durum toleransını azaltabilir ve dayanma gücünü zorlayabilir.

Sınav süreci-Sınavda aile desteği

 

Aile desteği bu dönemde baş etme kapasitesini artırabildiği duruma dönmesi açısından son derece önemlidir. Bu durumda destek göremeyen gençlerin hırçın, yorgun olduğu gözlenir. Gençleri yorduğu ve yıprattığı gibi siz anne babaları da endişelendirebilir. Yardım edememek çaresiz hissettirebileceği gibi destek olmak ta sıkıntıyı kolaylıkla aşabilmenize ve huzurlu bir iletişime yöneltir.
Bu dönemde destek olma çabanız çocuğunuza yarar sağlayabileceği gibi sizin de onların ne tür sorunlar yaşadıkları hakkında bilgilenmenize, neler yapabileceğinizi fark etmenize katkı sağlayabilir. Yoğun stres ve kaygı yaşadığında çocuğunuza yardımcı olmak onunla ilişkinizi de güçlendirebilir. Sizin katkı sağlayamadığınız ve baş etme de çaresiz kaldığınız durumlarda hangi aşamada profesyonel destek alacağınız ve nerelere yönlendirebileceğiniz hakkında bilgilenmeniz de son derece önemlidir.
Çocuğunuzun sınav sonrasında “Ya sınavı kazanamazsam” , “Kazanamazsam mahvolurum” gibi olumsuz ifadeleri ile karşılaştığınızda bunu dikkate almalı ve zaman ayırarak bunu konuşmalısınız. Olumlu şekilde düşünmelerine ve umutlu olmalarına  engel nedir araştırmak ve anlamaya çalışmak bile bazen sakinleşmelerini sağlayıcı olabilecektir. Onlara hayatın bütününde birçok sınav olduğu bazılarının kazanılıp bazılarının kaybedildiği ve bunun doğal olduğu anlatılmalıdır.
Çocuğunuzun sınavdaki olası başarısızlığının kendi zekasıyla becerileriyle ilişkilendirilmemesi de son derece dikkat edilmesi gerekli bir durumdur.
Sınavı başarmasa da sizin için çok özel olduğu özellikle ifade edilmelidir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php