Engellilere Aile Yaklaşımı

Kişisel gelişimi boyunca çok çaba harcasa da içinde bulunduğu sınırlılığı, yitimi, yetersizliği tamamıyle yok edemeyeceğini bilmek bir insanın psikolojisini ve yaşama sevincini tek başına zorlayan bir durumdur. Bu durumda olan bireyin çevresinden göreceği destek ve en  önemlisi kabul edilme son derece rahatlatıcı özelliğe ve öneme sahiptir.
Engelli olan kardeşinden, çocuğundan utanan ya da engelli anne babasını utanıp arkadaşlarına tanıtmayı reddeden  bu tür durumları hissettiklerinde üzüldükleri bilinmelidir. Öncelikle bedensel engellerinden dolayı utanmak onlarla görülmekten kaçınmak en yaralayıcı durumdur. Bu engellerin kendi seçimleri olmadığını bilmek onlara söylemek ve toplumsal yaşama çıkarken utanmadan yanımızda taşımak çok değerlidir. Zaman harcarız  onlarla birlikte hareket ederken ama bir insanı yok saymaktan, harcamaktan daha az kayıptır bu zaman. Üstelik onlar sevgi beklerken çok da değerlidir birlikte geçirilen zaman. Büyük ihtimalle onlar da saf sevgileriyle bizim için bu özveride bulunurlardı.

Engelliler-Engellilerde Aile yaklaşımı
Gerek Ortopedik, görme ve işitme engelli çocukların gerekse zihinsel engelli çocukların sağlıklı çocuklarla karşılaştırıldığında daha sık hasta oldukları gerçeğini kabul etmek önemlidir. Bu durum engelli çocukların kendilerini koruma konusunda yeterli beceriye sahip olamadıklarından kaynaklanmaktadır. Dikkat edememekle birlikte bu çocukların görme, işitme veya duyma becerileri konusunda engelleri kapsamında da sorunlar yaşadıklarını fark etmek kabul etmek gereklidir. Bu çerçevede sabırlı olmak hazırlıklı olmak önemlidir. El ve göz koordinasyonu ile çocukların motor becerilerinin geliştirilmesine özen göstermek de yarar sağlayacaktır. Aile içinde sorumluluk paylaşımı, yardımlaşma, engelliye yönelik temel bakım, oyun, zaman geçirme gibi konularda doğru programlama hem engelli hem de diğer aile bireyleri için disiplin ve uyum açısından önemlidir.
Ailelerin “Neden ben”, “Nerede hata yaptım” gibi soruları açıkça tartışabilecekleri profesyonel destek birimlerinden ya da kendine yardım gruplarından faydalanmaları  yararlıdır. Önemli bir diğer nokta ise ailelerin bedensel ya da zihinsel engelle ilgili bilgilenme ve hem tıbbi hem de evsel bakım açısından fikir sahibi olmalarıdır. Ailenin engelli yakını için fiziksel ve ruhsal gelişim aşamaları hakkında bilgilenmesi de, yaşanabilecek sıkıntılar hakkında endişeyi azaltacağı gibi doğru müdahaleye de olanak sağlayacaktır.
Aile yaklaşımında çok önemli olan bir nokta da engelli ile geçirilen yoğun yorucu saatlere sabırla katlanabilmek ve yıpranmamak adına kişisel dinlenme- eğlenme programlarına özen gösterilmesidir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php