8 Mart, şenliklere, festivallere, kutlamalara ağırlık verilen bir gün niteliğine dönüşmeye başladı. Sorunların tartışıldığı söyleşiler, paneller, eğitim seminerleri, konferanslar bu kapsamda önemli etkinlikler sayılmaya başlandı. Bunlar oldukça önemli gelişmeler.
İlk olarak 8 Mart, 1857 yılında dokuma işçisi kadınların eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı New York’ta tepkileri sonucu başlayan, giderek gelişen bir mücadele günü özelliğine sahiptir.
İş koşullarında iyileştirme, insanca yaşam, erkeklerle eşit iş görmelerine ve aynı sürede çalışmalarına karşı düşük ücret alınmasına tepki bu hak talebi bütününün temelini oluşturur. İş alanında başlayan bu tepkilerin bastırılması sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden dokuma işçileri anısına saygı ve başlattıkları haklı taleplerin kazanılması çerçevesinde sürdürülen eylemlerin duyurulması sonucu geliştiği bilinmektedir.
New York’ta dokuma işçileri arasında başlayan eşit işe eşit ücret talebi iş hayatında ve kamusal alanda yaşam koşullarının iyileştirilmesi söylemiyle başlamış olmasına karşın 100 yıllık bir süreçte geliştiği gözlenmektedir. 1960’lı yıllarda her yıl artan anma ve kutlamalarla insanca yaşam taleplerinin vazgeçilmeden sürdürülmesi sonucu Dünya da ve yaşadıkları her alanda kadınların sesini yükselttiği ve kendi durumları hakkında eşgüdüm sağladıkları bir dönemsel özellik sağlamıştır. Bu gün yalnız iş koşullarında değil kamusal alanların bütününde ve özel alanlarda onurlu, sağlıklı ve barış içinde yaşama, yönetimlerde söz hakkı sahibi olma ve hayatın her alanında insanca koşulların hak olarak görülmesi ve iyileştirilmesi için projeler ve programlar oluşturmaktadır kadınlar.
1857 de yaşanan Dokuma işçilerinin eylemleri sırasında hayatlarını kaybeden 129 işçinin anılması ve taleplerinin gerçekleştirilmeleri gerekçelerini de kapsayan bir önerge hazırlanmıştır. 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde Clara Zetkin tarafından 2. Enternasyonal kapsamında (Internationaler Frauentag) “Uluslar arası Kadınlar Günü” olarak kabul edilmesi istenmiştir. Önergenin 2. Enternasyonal kapsamında ki kadınlar toplantısında Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda ele alınması ve Clara Zetkin’in Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden biri olması nedeniyle yalnız sosyalistlere ait bir talep gibi algılanmıştır. İdeolojik açıdan farklı yaklaşımlar tartışılmakla birlikte ancak 65 yıl aradan sonra 1975’de geniş çapta tartışılabilmiş ve 16 Aralık 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “ Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan edilmiştir.
Dünya Kadınlar Günü
22 Ağustos 2012 Yorum yapın
Tweet |
Speak Your Mind