Kurumsal danışmanlık alanında yapılan araştırmalar sonucu motivasyon aracı olabilecek ve kişisel gelişime katkı sağlayabilecek çalışmalar kurum çalışanlarının ilgisini çekmekte ve iş verimini artırıcı etki yaratmaktadır. Etkin iletişim, stres yönetimi ve kriz çözme açısından kalıcı ve geliştirici olabilmektedir. Psikolojik açıdan ait hissetme ve rahatlama da olumlu ilişkiler geliştirmelerine katkı sağlamaktadır.
Elbette bu çalışmalara katılanların işlenecek konularda kendi görüşünü belirtmesi, açık yüreklilikle tartışmalara katılması önemlidir. Oysa birbirini çok iyi tanımayan insanların rahatça görüş belirtmesi ve açık yüreklilikle kendine ilişkin konuşması, düşüncelerini paylaşması hiçte kolay değildir. Bu açıdan düşünüldüğünde seçilen çalışma yöntemi amaca yönelik kazanımlarda oldukça önemli bir unsurdur. Sosyodrama bu etki ve kazanımları gözetir niteliklere sahip, uygulamaya dayalı, yarar sağlayıcı yaklaşımlardan biridir.
Sosyodrama, bireylerin ortak problemlerini tespit etme ve o çerçevede katılımcıların doğaçlama olarak konuya ilişkin roller üstlenerek canlandırma aracılığı ile bir irdeleme sürecini yaşamalarıdır. Bunu canlandırırken hiçbir yazılı metne bağlı olmaksızın spontan olarak canlandırdıkları roller aracılığı ile gerçekleşen bir öğrenme sürecinin içinde olurlar. Sosyodrama gurup oturumları sosyometri tekniklerini bilen ve uygulama yetkinliğine sahip bir gurup yöneticisi rehberliğinde gerçekleştirilebilmektedir. Çalışmanın sonucunda paylaşımlar kişisel etkilenimleri açığa çıkardığı gibi, farklı bakış açılarının da duyulmasını sağlamaktadır.
Bir sosyodrama gurup yöneticisi eşliğinde bir araya gelen katılımcılar; duygularını, farklı düşüncelerini,kişisel bakış ve beklentilerini ortaya koyabilmektedirler. Konuya ilişkin kişisel bakışlarına ve sorunlarına ilişkin alternatif bakış açıları edinerek deneyebilecekleri yeni çözümler üretirler. Gerçek hayatta söylemekten çekindikleri görüşlerini yargılanmaktan çekinmeden gurup ortamında konuya ilişkin irdelemeler sırasında ifade edebilirler. Empati geliştirme, karşılarındakinin düşünce ve duygularını anlama açısından da fırsat bulmuş olurlar. Joseph Levy Moreno’nun geliştirdiği bu yöntem, bir konuyu işlemede ve konu üzerinden bireylerin yeni bir bakış açısı kazanmalarına yardım eden önemli bir çalışma biçimidir.
Çalışma sırasında elde edilen kişisel gelişim ve psikolojik sorunlarla baş etmede yeni yollar öğrenme, stresle başa çıkma kurum içi ilişkilerin de daha yapıcı olmasına yardımcı olur.
Kurumsal Çalışmalarda Sosyodrama
22 Ağustos 2012 Yorum yapın
Tweet |
Speak Your Mind