İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, özgürlüğün ve eşitliğin temel alındığı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun 10 Aralık 1948’de Paris’te yapılan oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildirgedir.
Eleanor Roosevelt’in bütün insanlık için bir Magna Carta olarak tanımladığı bildirgede, yalnızca demokratik anayasalarla tanınan temel medeni ve siyasi haklar değil, ekonomik, toplumsal, kültürel haklar da genel tanımlarla belirli hale gelmiştir. İçeriğinde yaşama, özgürlük ve kişi güvenliği gibi haklarla birlikte, keyfi tutuklama, hapis ve sürgünden korunma, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde adil ve kamuya açık olarak yargılanma hakkı ile düşünce, vicdan, din, toplanma ve örgütlenme özgürlükleri bulunur.
Birleşmiş Milletler’in hazırladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde altı temel insan hakları sözleşmesi vardır:
• Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi
• Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslar arası Sözleşmesi
• İşkenceye Karşı Sözleşme
• Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Sözleşmesi
• Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi
• Çocuk Hakları Sözleşmesi
İnsan hakları bilincinin ve insan haklarının tam olarak benimsenmesi ve uygulanması için gerekli sorumluluk duygusunun toplumda ve bütün insanlarda yerleşmesi amacıyla bildirgenin kabul ediliş tarihi olan 10 Aralık tüm dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
Tüm dünyada kutlanan İnsan Hakları Gününde Türkiye’de de birçok ilde mesajlar verildi:
Birleşmiş Milletlerin bu yıl İnsan Hakları Günü temasını “Bireylerin kamu hayatına dahil olma hakkı” olarak tespit ettiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu; “Bu çerçevede, bireylerin ülkelerindeki karar alma süreçlerine ve kamu hayatına katılabilme fırsatına kavuşturulabilmesi, demokrasi standartlarının yükseltilmesinin ve iyi yönetişimin sağlanabilmesinin önemli koşullarından birini teşkil etmektedir. Vatandaşların demokratik talep ve beklentilerine en iyi biçimde yanıt verebilmek için, sivil toplumun bu talep ve beklentilerini rahatça ortaya koyabilmesi ve karar alma süreçlerine katkıda bulunacak fırsata kavuşturulması gerekmektedir” dedi.
CHP Hatay Millet Vekili Av.Refik Eryılmaz mesajında: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulüyle insanlığın, çağdaş dünyanın en temel insan hakları belgesine kavuştuğunu vurguladı.
Bildirgede yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir toplum düzeninin hala kurulamadığını belirten Eryılmaz, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin her ülkenin kabul etmesi ve uygulaması gereken evrensel değerler olduğunu belirtti.
Eryılmaz; “Herkesin temel hak ve özgürlüklere saygı duyduğu, ayrımcılığın olmadığı, kimsenin ötekileştirilmediği, çağdaş, hukukun üstünlüğüne inanan, düşünce ve ifade özgürlüğünün yaşandığı, insan hakları ihlallerinin hiçbir şekilde yaşanmadığı, birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde, insana insan olduğu için değer veren bir Türkiye özlemiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum” diye ifade etti.
Zonguldak’ta ise 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle valilik önündeki törende Vali Yardımcısı Fethi Özdemir ve Zonguldak İnsan Hakları Kurulu üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasından sonra İstiklal Marşı okundu.
Törende konuşan aynı zamanda İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı olan Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, “İnsan hakları, insanlar arasında ırk, din, renk, yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan sevgi, saygı, kardeşlik, dostluk gibi duyguları geliştirmeyi öngören hakların tümüdür” dedi.
10 Aralık İnsan Hakları Günü Mesajları
10 Aralık 2012 Yorum yapın
Tweet |
Speak Your Mind