Aile İlişkileri

Aile Yemeği- Yer sofrası

Aile anne baba çocuktan oluşan en küçük toplumsal yapı olarak bilinir. Sosyal hayatın çekirdeği olarak kabul edilmektedir. Bu nedenledir ki çekirdek aile diye tanımlanır.

Psikodramatik olarak bir çekirdek canlandırıldığında çekirdeğin içi ve çekirdeği saran etli bölüm ve kabuk katmanlar olarak belirmektedir.

Bu durumda çekirdeğin çiğidi çocuklar, etli kısım ise büyük anne, büyük babalardan oluşan geniş ailedir. Kabuk ise o ailenin içinde yer aldığı sosyal katmandır. Birbirine bağlı olan bu katmanlarda bir çürüme, kopma, kesik bütün meyveyi etkileyicidir.

Bu durum göz önünde bulundurulduğunda sembol olarak seçilen meyvenin sağlıklı, ilgi çekici, tatlı olması gibi çekirdek ailenin de hem geniş aile ile hem kendi bütünlüğü hem de çocuklar ile ilişkisi sağlıklı bir bütünlük yaratmaktadır.

Aile içinde kurulan iyi ilişkilerin hem birbirini hem oluşturan bireylerin her birini onardığını hem de etkileşim alanını daha yaşanılır kıldığını biliyoruz.
Eskiden beri göçebe yaşamdan yansıyan bazı alışkanlıklarımız bu varsayımın önemini açıklar niteliktedir.
Yer sofrasında tahta bir tabla etrafında oturan bütün aile fertleri ortaya konulan tepsiden hep birlikte yemek yerlermiş. O tahta tablaların yuvarlak olduğunu biliriz. Herkes birlikte oturur, hep beraber başlanır, su bile önceden getirilmiştir.

Sofradan çok önemli bir neden olmadıkça kalkılmaz. Hatta yemek üstüne gelen misafir bile anlayışla “Rahatsız olmayın. Sofradan büyük yoktur. Afiyet olsun” diyerek katılır ya da kenarda oturur. Sofradan kalkılmasına izin vermez.

Ailenin bütün üyelerinin beslenme süresini bölmeden, yuvarlak oturma biçiminde, birbirlerini görerek, beslendiklerini görüyoruz.

Kişisel gelişim çalışmalarında sinerji ya da Quantum fiziğinde enerji döngüsü olarak adlandırılan birlikte etkileşimi sağlayan bütünlüğün adı aslında ailesel bütünlüktür.

Doğallığıyla her yemek saatinde en azından akşam yemeklerinde yaşanan bu birlikteliğin birbirini görme, konuşma, anlama, duyma konularında katkı sağlayıcı olduğu bir gerçektir.

Aile ilişkileri birbiri için ortak zaman ayırma ve birlikte paylaşımla gelişebilecek doğal bir yapıya sahiptir. Yeter ki hedef olsun.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php