Ailede Destek ve Etkileşim

Sağlıklı aile düzeni içinde sistematik olarak anne baba da dahil herkes duygusal doyum ve bilinçlenme yönünden etkileşim açısından sürekli bir gelişim içindedirler. Sağlıklı ilişkilerin olduğu aile sisteminde, her birey kendi aile üyelerini değerli bulur ve bu durum o üyenin kendi benlik değerlerini olumlu yönde geliştirir.
Örneğin: anne ve babalar, çocukla iletişimde olgunlaşmasını sağlamayı hedeflemeseler de, onları korkutmadan, suçlamadan, hayal kırıklığı yaratmadan, başkalarıyla kıyaslamadan destekleyici davrandıklarında, sevgiyle kurdukları iletişimin etkisi çocukları için doyum sağlayıcı olmaktadır. Bu da sağlıklı bir iletişim kurmalarının algılanmasını sağlamaktadır.

Çocuklara her zaman anne baba tarafından önemlisin, değerlisin mesajı verilmesi bu olgunlaşma sürecinin yapılandırılmasında temel özelliktedir. Desteklenme konusunda çocuğun çabalarının objektif olarak değerlendirilmesi, abartıdan uzak destek ifadeleri ile yüreklendirilmeleri de dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Sağlıklı bir aile sistemine sahip olan aile toplumla ilişkisini de dengelemiştir. Her üyesi bu dengenin gözlemcisi, uygulayıcısı ve geliştiricisidir aynı zamanda.
Böylece aile ve her bir üyesi toplumdan kopmadan toplumun baskısına tümüyle boyun eğmeden karşılıklı ve tutarlı ilişkiler sürdürürler.
Kısacası, sağlıklı aile düzeninde insanların psikososyal yönden olgunlaşmasını destekleyen, temin eden, geliştiren temel sosyal bağlar oluşur ve bu da olgunlaşmada temel ihtiyaçların karşılanmasını beraberinde getirir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php