Anneler Günü

Anneler Günü, diğer seçilmiş gün ve haftalara oranla Dünya genelinde en yaygın kutlanan evrensel bir gün olma özelliğine sahiptir.  İtalya, Avustralya ,Türkiye, Danimarka, Finlandiya, Belçika ve bir çok ülkede  aynı tarihlerde kutlanmakla birlikte;  İngiltere  gibi bazı ülkelerde de farklı  tarihlerde kutlanmaktadır.

Tarihçesi

Annelikle ilgili kutlamalara; 1600’lü yıllarda İngilizler’in Anneler Pazarı olarak dilimize çevrilen “Mothering Sunday” kutlamalarında rastlandığı bilinmektedir. Hıristiyanlığın Avrupa’da ki etkisinin ardından “Anneler Pazarı” kutlamaları “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak için  düzenlenmeye başlanmıştır.
Anneler Günü  ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 1872 yılında kutlanmıştır. Resmi olarak Amerika’da ve birçok ülkede kutlanması 1908 yılından sonradır. Türkiye’de ise 1955 yılından bu yana kutlanmaktadır.
Anneliğin Kutsallığı.
Anneliğin kutsal sayılması doğuran,  besleyen olmasından kaynaklıdır.   Doğum sürecinin zorluğu ve     büyüme sürecinde  kendisine muhtaç olana özeni, emeği, özverisi nedeniyle saygıya layık bir yaklaşım kutsal kılmıştır analığı. Yaşam akışı içinde anneliğin kutsal kabul edilişi yalnız yaşadığımız yüzyıla ait bir özellik değildir. Bu kutsallık en eski yazılı eserlerde de yer almıştır. Büyük  dinlerin; anneliğin kutsallığını vurguladığı bilinmektedir. Sadece dinler değil birçok farklı kültürde de analık kutsal sayılmıştır. Arkeolojik araştırmalar sırasında Mezopotamya ve  Anadolu Uygarlıklarında  analığın kutsal sayıldığına ilişkin resmedilmiş kayıtlara ulaşılmıştır. Ayrıca,  Anadolu’da  Ana Tanrıça Kibele’nin yaşamış olması da analığın her çağ ve uygarlıkta önemsendiği ve saygı gördüğü anlamına işaret etmektedir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php