Bahar Yorgunluğunun Nedenleri Nelerdir?

Kış aylarının bitip yerini güneşli açık havaya terk ettiği Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ani gelen değişikliğin kalıcı olmadığı birden bire çıkan güneşin yerini bulutlu ve ya yağmurlu havaya bırakabileceği hesaba katılmalıdır. Ani değişiklikler için mevsime uygun giysi seçimi kişinin kendi elinde olsa da hava da değişikliklerden etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu değişiklikler daha çok bedensel etkilerle ortaya çıksa da ruh sağlığımızı da etkilemektedir.

  • Havadaki Değişiklikler: Vücudun belli bir ısı değişikliğine uyumunun değişmeye başladığı süreçte ani ısı yükselmesinin ve düşmesinin yarattığı soğuk-sıcak dengesizliği. Bu ısı artış ve eksilmesinin havada elektriklenme yarattığı ve vücudumuzun metabolizmasındaki düzeni etkilediği biliniyor. Sabah serininde kış aylarının da etkisiyle giyilen giysilerinde sıcaklık artışında yük olması gibi faktörlerde eklenince bunalma, gerginlik, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşılmasına yol açar.
  • Bedensel Etkileşimler: Araştırmalara göre, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde etkili olan melatonin hormonunun uykuda salınan bir hormon olduğu ve bahar da günlerin uzamasıyla bu dengenin değiştiği bildirilmiştir. Testosteron, östrojen hormonlarında ki değişiklikler de kadınlarda adet düzensizliğine, erkeklerde ise halsizliğe nedensiz gerginliğe yol açabilmektedir.
  • Ayrıca havadaki değişimle birlikte hissedilen gerginlik ve halsizliğin ani sıcak-soğuk havanın etkisiyle birleştiğinde tansiyonla ilgili sorunlara da yol açabileceği bilinmektedir.
  • Vücudun uyum sürecinde daha fazla enerji harcadığı için vitamin ve protein ihtiyacı çoğalmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanmaması da keyifsizlik, sinirlilik, uykusuzluk v.b. biçimlerde kendini göstermektedir.
  • Yine bu dönemde çiçek polenlerinin birdenbire ortaya çıkması alerjilerin varlığını ve vücudun böyle bir durumla mücadele etmesini de etken olarak beraberinde taşımaktadır.
  • Bu dönemde kış mevsimindeki hava aydınlığına uyum sağlamış gözlerde ışığa karşı aşırı hassas olabilmekte ve baş ağrıların, gerginliklere neden olabilmektedir. Bu nedenle dışarıya çıkmak istememek, daha fazla uyku ihtiyacı duymakla birleşince beraberinde hareketsizliği de getirebilmektedir.

Bireysel olarak, nedenli tedbirli olunursa olunsun yukarıda sözü edilen hassasiyet ve gerginliklerin dikkate alınması, gerektiğinde tıbbi destek alınması önemlidir.

Sonraki yazım “Bahar Yorgunluğu Yaşamamak için Tedbirler Nelerdir?” ile sürecektir.

 

 

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php