Bilinçlilik Basamakları

Bilinçlilik basamakları-Bilinçli karar-Bilinçlilik Durumu

Yaşamsal sürecin deviniminde kişi önemli kararlarını veya çözüm aradığı sorunları uyanıklık basamağı ve rahat uyanıklık basamağında ele alarak kendisi için olabilecek en iyiyi netleştirebilecektir. Önemli olan dış etkenleri ve iç dünyasındaki istek ve ihtiyaçları hesaba katarak ileri ki yaşantısını olumlu geliştirecek etkin kararlar alabilmesidir.

Bilinçlilik Basamakları
Kişisel gelişimin vazgeçilmezi olan bilinç; insanın yaşamı boyunca süren, gelişen ve değişken olan bir olgudur.
Bilinç, yaşamsal ve psikolojik olayları algılama, değerlendirme, tartma, ayırt etme ve kişisel tercihleri ile birleştirerek anlamlandırma durumudur. Patolojik durumlar, travmalar hariç istesek de istemesek de yaşam olaylarına karşı bir değerlendirme ve seçimler yapma süreci söz konusudur. Yaşam boyunca karşılaşılan olaylara uygun tutum geliştirmek ve kişisel seçimleri gerçekleştirmek ya da etkilenimleriyle baş etmek bilincin kapsamını oluşturur.

Sağlıklı insanlarda çoğunlukla bilinç açıktır ve kullanılabilir düzeyde olmakla birlikte farklı basamaklara sahiptir. Günlük yaşamda bu basamakları kullanırız.

  1. Aşırı uyanıklık basamağı; Yoğun duyguların, korku, panik gibi heyecanların yaşandığı durumlarda belirgindir. Aşırı canlılık, uyanıklık vardır. Dikkat dağınıklığı, uyumsuz davranışlar görülür.
  2. Uyanıklık basamağı; Normal düzeyde uyanıklık, canlılık vardır. Dikkatli ve amaca yönelik uyumlu davranışlar söz konusudur.
  3. Rahat uyanıklık basamağı; rahatlama ve gevşeme durumunu kapsar. Dış çevreden gelen uyaranlara karşı dikkat azalmıştır. Düşünme işlevi ve diğer zihinsel işlevler artmıştır.
  4. Uykuya geçiş basamağı; Davranışsal yanıt ve uyum azalmıştır. Burada uyuklama ve hayal kurma görülür.
  5. Hafif uyku basamağı; bilincin dış uyaranlara neredeyse kapanmış olduğu basamaktır. Tam bir rahatlama söz konusudur.
  6. Derin uyku basamağı; bu basamakta bilinç dış etkileşime tamamen kapanmıştır. Ancak ani ve şiddetli uyaranlara yanıt alınabilir.

Yaşamsal sürecin deviniminde kişi önemli kararlarını veya çözüm aradığı sorunları uyanıklık basamağı ve rahat uyanıklık basamağında ele alarak kendisi için olabilecek en iyiyi netleştirebilecektir. Önemli olan dış etkenleri ve iç dünyasındaki istek ve ihtiyaçları hesaba katarak ileri ki yaşantısını olumlu geliştirecek etkin kararlar alabilmesidir. Doğru kararlar almanın yanında amaca yönelik etkin planlama da bilincin uyanıklık basamağında düşünülmesi gereken bir durumdur.

Sonuçta bilinç alanı zihin gelişmesine paralel olarak eğitim ve deneyimler yoluyla gelişen düşünme biçimine sahiptir. Somut koşulları açıkça değerlendiren, gerçeklik ilkesine uygun düşünce biçimidir. Ayrıca benliğimizin çevreye uyumunu sağlamada da önemli bir etkendir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php