Çalışan Gazeteciler 10 Ocak’tan Vazgeçmediler

Çalışan-Gazeteciler Günü

Vazgeçilmeyen kutlamalar bu yıl da sürdü.

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Yani 212 sayılı yasanın, basın sektöründe çalışanların haklarının yasallaştırıldığı kanunun kabul edildiği tarihin yıl dönümü.

Zor şartlar altında kar, kış, yağmur, çamur demeden olayları tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermek için gecesini gündüzüne katan gazetecilerimizin günü.

Hatta savaş koşullarında hayatını tehlikeye atarak mesleğinin gereklerini yerine getirmeye çalışan, hırpalanan, darp edilen, hatta hapsedilen gazetecilerimizin günü.

Sosyal güvence eksikliğinin yanında birde yaşam riski taşıyan bir meslekte Çalışan Gazeteciler Günü nasıl kutlanır ki? Toplumun aydınlatılması konusunda bütün bilgileri olduğu gibi yansıtmak günümüz koşullarında ne kadar mümkünse işte o kadar kutlanır.

Nereden çıktı çalışan gazeteciler günü kutlaması tüm sıkıntılar içerisinde günü kotarmak herkesin işi görevlerini yapıyorlar diye düşünülebilir. 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın Türkiye’de yürürlüğe girmesi, 9 gazete sahibini rahatsız etti. Yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bunun üzerine gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e kadar bir yürüyüş yaptılar. Ellerinde “Simidimiz ve Hürriyetimiz İçin”, “Çalışan Gazeteciye Cop, Patrona Hazırlop” pankartlarıyla.

Sendika’nın öncülüğünde, “BASIN” adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımlayan gazeteciler, patronların boykot kararına karşı meslek onurunu koruma kararları ile örnek olmuşlardır.

Çalışan gazeteciler, her yıl 10 Ocak gününü, “212 Sayılı Yasa”nın yıl dönümünü, “Bayram” olarak kutladılar. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra çalışanların hak ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara kadar sürdü. Bu tarihten sonra ise tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlandı.

Adı değiştirilse de çalışan gazeteciler ve onları gözleyen, çabalarını takdir eden okurlar bu günü kutlamaktan asla vazgeçmediler.

Yürekten kutlanmayı hak eden bütün gazeteciler emekleri ile tüm zorluklara karşın gazeteciliği sürdürme kararlılığından da vazgeçmediler.

“10 ocak Gazeteciler Günü ” Ülkemizde gazetecilerin sorunlarını ve gelişimi tartışabildikleri çalıştayların bilimsel toplantıların yapılabildiği günler olmalıdır.
Gazeteciliğin gerek mutfağında, gerek paylaşımında çaba harcayan tüm basın çalışanlarının gününün şenliklerle kutlanacak yıl dönümlerine kavuşması önemlidir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php