Çocuklarda Kitap Okumanın Etkileri

29.06.2012 Pittsburg Carnegie Mellon üniversitesi Bilişsel Beyin Görüntüleme Merkezi’nin yaptığı bir araştırma sonucunda kitap okumanın beyin gelişiminde iyi yönde değişikliklere ve gelişmesine sebep olduğunu saptadı. Araştırmada 8 ile 12 yaşları arasındaki çocukların kitap okuduklarında beyin üzerinde ne gibi etkisi olduğunu saptandı.

Araştırmacılar, Manyetik Rezonans Görüntüleme ile çocukların beyinlerini incelediler. Bu teknikte, beynin değişik bölgeleri arasında bilgi akışını sağlayan “beyaz madde”nin bulunduğu bölgeye baktılar. Çalışma sonucunda, okuması zayıf olan çocukların beyinlerinde yer alan beyaz maddenin yapısal kalitesinin, okuyan çocuklarınkine kıyasla daha düşük olduğu görüldü.

Okuması zayıf çocuklara 100 saatlik özel bir program uygulandı. Programın bitiminde çocukların beyin görüntüleri yeniden alındığında, sadece okuma yetenekleri değil, beyin dokularının da olumlu yönde değiştiği görüldü. Beyaz madde oranı yüksek oranda artmıştı. İyileşme miktarı ile okumada ilerleme arasında birebir bağlantı olduğu görüldü. Bu araştırma ile okumanın beyinde sinirler arası bağlantıyı sağlayan beyaz maddeyi olumlu olarak etkilediği yani beynin yapısında olumlu değişikliğe neden olduğu ortaya çıktı.

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Aşılamak İçin

İlk çocukluk yıllarını iyi değerlendirin. Okula başlamadan önce resimli kitaplar, boyama kitapları alın ve birlikte okuyun. Okuma öğrendikten sonra yavaş yavaş resimsizlere doğru geçin.
Çocuğunuz sizi kitap okurken görürse, heveslenebilir ve bu yavaş yavaş alışkanlığa dönüşür. Çocuğunuzla birlikte kitap okuma zamanı yaratın ve birlikte okuyun.

Kitabı günlük yaşantınızın bir parçası haline getirin. çocuğunuzla konuşurken, “bu kitap….bahsediyormuş, alıp okuyalım mı?”  diyen konuşmalar çocukta heves uyandıracaktır.
Çocuğunuzun yaş düzeyine göre kitapları belirleyip bunları çocuğunuza önerin. “bu kitabı okumalısın” tarzı baskılardan kaçının. “bu kitabı okursan, diğerini de okuyabilirsin” şeklinde yaklaşım gösterin.

Fuar ortamında bulunmak, yazarlara kitaplarını imzalatmak çocuğu kitap okuma konusunda motive edecektir. Mümkün olduğunca fuarlara katılmaya çalışın. Doğum günleri gibi kitap okuma ve tartışma etkinlikleri düzenleyin. Uygun bir ortamda yapabileceğiniz bu etkinlik için 3-5 arkadaşını bir araya toplayın ve belirlediğiniz bir kitabı tartışmalarını ve görüşlerini bildirmelerini sağlayın. Çocuklara boş zamanını değerlendirmek için kitap okutmayın. Kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Bilgisayarda Oyun oynaması yerine kitap okumasını sağlayın. Çocuğunuza verdiğiniz harçlığın bir miktarını biriktirip kitap alması için teşvik edin. Önceden belirlediğiniz kitabı kendi harçlıklarından biriktirerek alması onun için daha değerli olacaktır.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php