Desteklenen Çocuk

Anne babasının dikkate aldığı, önemseyerek bilgi ve beceri kazandırdığı çocuk yeni sorunlarla ya da bilmediği durumlarla karşılaştığında kendini güçlü hisseder. Ebeveyninin ilgilendiği sorun yaşayan çocuk sakinleştiği rahatladığı, eğlendiği gibi yalnız da bırakılmamış olacaktır.Sevgili anne – babalar, çocukla iletişimde söz ettiğimiz destekleyici, rahatlatan, yönlendirici, sorumluluk bilinci kazanmalarına katkı sağlayıcı tutumlar önemlidir. Profesör örneğinde olduğu gibi gelecekte önemli başarılar ve sakin, sevecen, anlayışlı kişilik sahibi birer insan olmalarının temel anahtarlarıdır.

Aile Desteği-Çocuğa aile desteği
Bir söyleşi sırasında;
Araştırmacı, sorumluluk sahibi, duyarlı ve sakin bir profesöre öğrencileri başarılarını kime ve neye borçlu olduğunu sorarlar.
Profesör; “Bilmiyorum fakat beni iyi anlayan ve dinleyen anne babam vardı” diyerek bir anısını paylaşır.
-Altı yaşlarındaydım, buzdolabını açtım. Süt şişesini alırken düşürdüm. Süt şişesi paramparça oldu, süt etrafa yayıldı, yer bembeyaz olmuştu. Neye uğradığımı şaşırdım kafam allak bullak oldu ve korktum . Şişenin sesini duyan annem yanıma geldi.
Durdu, baktı, yere çömeldi. omzuma elini koydu sakin bir ses tonuyla;
-Sütten bir göl olmuş dedi .
Bir nefes aldım. Biraz, rahatladım. Annem tekrar sakin bir sesle;
-Hadi camlardan kayık yapıp yüzdürelim dedi.
Ben çömelmiş durumdaydım zaten, onunla birlikte oynamaya başladık. Epey oynadıktan sonra ben sakinleşmiştim. Kalbimin çarpması durmuştu. Annem, bana;
-Burayı temizlemek için, süpürgeyle faraş mı istersin, yoksa havluyu mu dedi?
Profesör bunun gibi birçok tutumunu geliştiren anısı olduğunu ve ailesinde gördüğü destek ve anlayışın kendisini geliştirmekte önemli katkılar sağladığını söyledi.
Aynı durum bizim başımıza gelseydi ne olurdu acaba?

Süt şişesinin sesini duyunca “ ne yaptın gene”, “ bıktım yaramazlıklarından” ya da “şimdi temizledim Allah kahretsin” diyerek bağıran annelerin çoğunlukta olacağını biliyoruz değil mi? Kaçımızın annesi, sütü evi değil bizi sakinleştirmeyi rahatlatmayı düşünürdü? Sakin olabilirdi?
“ Korkma çocuğum olsun varsın. Temizlerim ben şimdi” diyen anneler de vardır diyeceksiniz. Elbette vardır. Fakat çocuğun yaptığı hatayı tek başına temizleyen bir anne unutmayalım ki çocuğa sorumluluğunu üstlenmesi yolunda bir teşvikten uzak tutum sergilemiş olacaktır. Örnekte anlatılan anne çocuğu suçlamadan, azarlamadan, “ dikkat etseydin böyle olmazdı” diye sorgulamadan onu sakinleştiriyor. “Kirlettiğin gibi çabuk temizle” demeden; Zaten yapmak zorundasın mesajını vererek; seçenekler sunmuş ve yardım edeceğini de hissettirmiştir.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php