Engellilerin Engelleri

Engeller hepimizin hayatını sınırlayan zorlayan durumlardır. Bunu doğuştan ya da sonradan oluşan bir hastalık ya da kaza sonucu sürekli hayatında taşıyan insanlar olduğunu biliyoruz. O insanlar için hayatın engellerine bir de bedensel ya da zihinsel engeller eklendiğini düşünürsek ne denli zorluklar yaşadıklarını anlayabiliriz belki de.

Her yılın 10 – 16 Mayıs günleri arası Engelliler için Birleşmiş Milletlerce belirlenmiştir. Bu hafta boyunca;
Engellilerin sorunları tartışılır.
Yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeleri için ilgili platformlarca söz hakkı verilir. Sakatlığa sebep olan etkenler sosyal hayatta gözden geçirilir.
Bu etkenlerin ortadan kaldırılması için çareler tartışılır, araştırılır.
Tıbbi gelişmelerin dışında sosyal gelişmeler de tanıtılır ve evrensel normlar sözleşmeler gözden geçirilir.
Engellilerin eğitilebilmeleri, gelişim programları aracılığıyla meslek edinmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır.
Dünyada engelli insanların zorlu yaşamı var olan genel sorunlardan biridir ve Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede uluslararası düzeyde paylaşım nedeniyle aynı zamanda değerlendirilir. Türkiye’de Sakatları Koruma Millî Koordinasyon Kurulu tarafından Haftanın değerlendirilmesi için özel konu başlıklarından oluşan bir program uygulanması kararlaştırmıştır.
Bu ortak program çerçevesinde Engelliler Haftası boyunca, her gün ayrı bir engellilik sorunu işlenir. İlgili konudaki durum değerlendirmeleri yapılır. Bu program konuya ilişkin eş zamanlılığı, eş güdümü ve sonuçların ortaklaştırılmasını kolaylaştırıcı bir koordinasyon sağlamaktadır ve değiştirilmez.

Engelliler Haftası Programları

10 Mayıs günü Engelliler Haftası’nın açılışıdır. Çeşitli etkinlik ve bildirilerle yapılır.
11 Mayıs Görmeyenler için ayrılmış bir gündür.
12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engellileri için ayrılmıştır.
13 Mayıs Ortopedik Özürlüler için ayrılmıştır.
14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Özürlüler Günü’dür.
15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü olarak değerlendirilir.
16 Mayıs günü ise Engelliler Haftası’nın genel değerlendirmesi yapılır.

Engelli Olma Nedenleri

Sakatlıklara neden olan birçok etken açıklanmaktadır. Bunlardan yaygın olanlar;

Nörolojik sorunlar,
Akraba evliliği,
Gebelik döneminde tedbirsizlikler veya tıbbi sorunlar,
Kronik hastalıklar,
Aşıların zamanında yapılmamasından kaynaklı sorunlar,
Kazalar ve kazalara bağlı sinir hasarları.

Bu Konuda temel yaklaşım toplumsal yaşamda farkındalık yaratılması olmalıdır.
Gerek bireysel bakışımızda gerekse ailesel ve toplumsal yaklaşımlarımızda konuya ilişkin farkındalık geliştirilmesi hem doğru planlamalarda konuya özen gösterilmesini hem de var olan programların uygulanmasında engellileri gözeten tutumlar geliştirilmesini sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki; kişisel gelişimleri boyunca bedensel ya da zihinsel engeli olan insanlar sağlıklı bireylerden çok çok daha fazla mücadele ederek, sınırlılıklarını genişletmek konusunda çaba harcıyorlar. Onlara vereceğimiz psikolojik destek ya da ihtiyaçları olduğu konuda ben varım istersen yardım edebilirim demek manevi güç olacaktır.   Maddi güç açısından da sosyal yardım yerine sosyal haklar tartışılmalıdır.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php