Engellilik ve Ortak sorunları

Fiziksel Koşullar- Engellilerin Güncel Yaşamı- Engellilikte ortak sorunlar

Yok sayılmak; Kentsel planlamalar yapılırken de toplumsal yaşam alanları oluşturulurken de varlıklarının unutulması, onların bağımsız olarak kendi yaşamlarını sürdürmelerini zorlaştırmaktadır.
Ulaşım; özellikle onların kullanabilecekleri araçların ve yolların yetersizliği. Sağlık sorunu olmayan insanların bile zor yürüdüğü kaldırımların varlığını biliyoruz. Bir de buna o kaldırımlara çıkıp inme güçlüğü eklenecek olursa yaşadıkları zorluk tahmin edilebilecektir.

Fiziksel çevre; onların engellerinin hesaba katılmadan düzenlemelerin sağlıklı insanlara göre düzenlenmesi, asansörlü geçiş yollarının yetersizliği. Üst geçit, alt geçit düzenlemelerinin onların uyum yeterlilikleri gözetilmeden düzenlenmesi.

Konut; otoparkından bahçesine asansörüne kadar konutlarda yapılan düzenlemelerde engellilerin ve engellerinin hesaba katılmaması.
Rehabilitasyon; var olanların yetersizliği ile birlikte sayı olarak, personel olarak ve işleyiş olarak da yetersizlik söz konusudur. Psikolojik destek almaları özellikle yatarak evde olanlar için neredeyse imkansız olmaktadır.

Aile yaşamı / Özel yaşam; aile destek programlarının olmaması ciddi bir eksiklik elbette bununla birlikte özel yaşamlarının yok sayılması da önemli sorunlar oluşturmaktadır. Cinsel yaşam konularında yeterli eğitim verilemediği gibi engellilerin cinsel yaşamı yokmuş gibi bir tutumla sorunlar görmezden gelinmektedir.
Güvenlik; saldırı, taciz, tecavüz gibi beden ve ruh bütünlüğünü tehdit eden durumlarda savunma yetersizliği en önemli sorunlar olarak her yıl tartışılmakla birlikte çözümlenmekten uzaktır.

İstihdam sorunu; yasal düzenlemelerle hak ettikleri istihdamın yetersizliği ve göz ardı edilmesi hayat mücadelesinde en zorlayıcı etkenlerdendir.
İş analizi ve meslek tanımlamasının olmaması. Bu konuda mesleklerin tanımı ve onlara uygunluğundan uzak bulabildikleri her koşulda çalışmayı kabul etmek zorunda kalmaları önemli ölçüde yıpratıcı bir etkendir.

Özel mesleki programların bulunmaması; Bedensel özelliklerine uygun özel eğitim alabilecekleri meslek geliştirme programları oldukça yetersizdir.
Fırsat eşitliğinin olmaması; Kendini gerçekleştirmek, ailesine katkı sunabilmek, bağımsız yaşayabilmek konularında fırsat eşitliği bedensel engelliler için temel önemi olan bir konudur.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php