Keşkeler

Psikolojik olarak düşünsel yapımıza etki eden bu engeller yaşam yolunda daima karşımıza çıkar ve uğraştırır. Keşke dediğimiz anlar da bunlardandır. Yaşam boyunca keşke diye bir söze başlamamış insan yoktur. Bu keşkelerin sıklığı ve hangi

Kişisel gelişimimiz boyunca önemli engeller taşırız içimizde. Psikolojik olarak düşünsel yapımıza etki eden bu engeller yaşam yolunda daima karşımıza çıkar ve uğraştırır. Keşke dediğimiz anlar da bunlardandır. Yaşam boyunca keşke diye bir söze başlamamış insan yoktur. Bu keşkelerin sıklığı ve hangi noktalarda olduğu önemlidir ve bir çok koşulda da oyalayıcıdır.
Bu konuda kısa bir örneğe bakmak adına psikodramatik bir karşılaşma alıntısı yararlı olacaktır.

Köyün dışında dere kenarındaki ev demişlerdi ama bu denli kolay bulacağını ummamıştı. Dereden gelen suyun sesi çok belirgindi. Güçlü bir koku vardı etrafta. Sanki hep tanıdığı bu kokunun ne olabileceğini ayırt etmeye hatırlamaya çalışıyordu. Nabatcanı biliyor olmalıydı. Sorabileceğine karar vererek ilerledi. Evin ağaçlar arasındaki küçük ama taş duvarlarıyla çok eskiden beri oradaymış gibi yansıyan görüntüsü doğayla çok uyumluydu. Dayısı Nabat üretilmediğini Nabatcanı burada yaşadığı için herkesin Nabat Evi dediğini söylemişti. Taş merdivenleri çıkıp içeri girdiğinde şaşkınlıkla yaşlı kadına gülümsedi.
-Kapı kapı açıktı ben düşünemedim. Keşke çalsaydım açık da olsa.
-Geldiniz işte oğul. Çalsanız da buyur diyecektim.
-Keşke çalsaydım mahcup oldum!
-İçiniz rahat olur mu çıkıp bir daha kapıyı tıklayıp girseniz?
-…..
-Yaşadıklarımızı silmek mümkün olmaz ki mahcubiyetimi artırmayın bağışlayıcı tavrınızla.
-Bağırsam neden çalmadınız diye. Sen de özür dilesen beklenen biçimde iyi gelir mi ?
-…….
-Ben gideyim en iyisi sizi rahatsız etmeyeyim.
-Size iyi gelecekse gidin. Ben rahatsız değilim, seçim sizin!
Görüldüğü gibi keşkeler yaşayan herkes seçim noktasındadır. Ama bilinmelidir ki o seçimler yaşananı ve duruma ilişkin önceki eylem kararlarını geriye döndüremezler. Ancak sonraki aşamalarda deneyim olarak işe yarayabilirler. Yaşanan olaylara ilişkin içinde bulunulan anda gerekli tutum ve davranışları seçerek uygun tepkileri vermek izlenecek en iyi yoldur. Tersi bir durum sürekli “Keşke yapmasaydım.” noktasına götürmekle birlikte kişinin kendini yargılaması anlamını taşıyacaktır.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php