Kışa Hazırlık

Eylülden başlar kış karşılamaları. Yazın sonuna doğru hazırlıklar imece usulü ya da boş gün belirlenerek özenle yapılır.

Öncelikle domates biber ucuzken salça, tarhana yapmak gelir. Sonrasını sirke deme koymak, reçeller, kavanoza közlemeler, konserveler yapmak oluşturur.

Uzun kış günleri için unlu, yağlı yiyecekler için erişte kesme, turşu yapma, kak hazırlıkları ve sebze kurutmalar, biber, patlıcan iplemeler eklenir.

Bazı yörelerde bulgur dövme, gurut yoğurma, tuluk basma, kaz kurutma asma,  bazı bölgelerde ise katmer ve yufkaları üst üste koyarak  sürer.

Kış hazırlıkları komşuluk ilişkilerini pekiştirir özelliktedir. Komşu kadınların, gençlerin bir araya gelerek hazırlıklarda yardımlaşmaları, hatta kimi zaman kasa ya da çuval masraflarını bölerek dayanışma gösterdikleri paylaşıma dönüşür. Kadınlar hazırlıkta bir birlerine el verir.

Çocukların ise kimi bu paylaşıma direk katılır, katkı koyar erişte taşır ipe sermeğe, ya da turşunun malzemelerini getir götür işlerine bakar. Kimi su, tuz taşımalara yardımcıdır önceki yıllardan neler yapıldığını görmüştür. Kimisi de küçüklere anlatır nasıl yardımcı olacağını. Küçüklere toz yapmamaları, koşturanlara engel olmamaları için akıl verir.

Daha küçük çocuklar da yaşlıların yanına sokulup seyrederek hazırlanan yiyeceklerden tadarak oyalanır.  Coşkulu bir telaşı seyretmek de az iş sayılmaz elbette.

Bu hazırlıklar kadınlar için yorucu fakat becerilerini sergileyebildikleri için de gurur vericidir. Kadınların yüzünde kış dirliği hazırlama becerisinin, sevincinin, yansıdığı görülür.

Mahallenin yaşlısı, yoksulu için ekleme yapılması da bu değerli hazırlıkların bir diğer anlamlı yanıdır. Ayrıca ablalar çalışan kardeşlerini, kayınvalideler gelinlerini ve anneler kızlarını düşünerek birer ikişer kilo fazla yapıp onlara da pay çıkarlar. Çalışan ya da hazırlık koşulu bulamayanlarla paylaşım dualarla yapılan hazırlığın bereketini çoğalttığı gibi özenli emeğin kıymetli evlatlarla dostlarla bölüşülmesi adına anlamlıdır.

En keyifli yanı ise kışın soğuklarında aileyi başına toplayan sıcak sofralar yaratmasıdır. Adeta komşularla tüm ev halkının katılımıyla hep birlikte oluşturulan çaba bütün sofralarda sıcak tüten buğusuyla ev halkına huzur, sıcaklık ve doyum olarak yansımaktadır.

Hazırlık yapamayan ekonomisi yetersiz olanlara bu gün hala ikramlar paylaşımlar sürmekle birlikte savaşın olmadığı barış ve huzur ortamında bu değerli birlik, paylaşım ve huzurlu sofraların olduğunun da bilinmesi önemlidir.

Nice barış dolu huzurlu yıllara ve nice bereketli hazırlıklara.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php