Kişisel Gelişimde Olgunluk Yaşı

Kişisel Gelişim-Olgunlaşma Yaşı- Duygusal olgunluk-Büyüme

Yaşam sürecinde bebeklik ve çocukluk dönemlerinde sadece kendini düşünen çocuk oynama , beslenme, merak ettiklerini öğrenme hedefindedir. Psikolojik gelişme ve zihinsel gelişmesi giderek onu yaşama hazırlar. Fakat kendisini düşünür mutlu olmak, başarılı olmak, kendi istediklerini yaşamak arzusundadır.

Kişisel Gelişimde Olgunluk Yaşı?

Kişisel gelişimimiz boyunca büyürüz doğamızın gereğidir bu. Yaşamımızı engelleyecek önemli bir sorun olmadıkça sürer büyüme. Önceleri hızlı sonra yavaştır yansıması bedenimizde. Fakat olgunlaşma fizyolojik büyümeyle birlikte ele alınmamaktadır. Psikolojik açıdan gelişmeyi, bilişsel olarak güçlenmeyi, yaşam deneyimlerini, tutum ve davranışların tümünü barındırır içinde.
Yaşam sürecinde bebeklik ve çocukluk dönemlerinde sadece kendini düşünen çocuk oynama , beslenme, merak ettiklerini öğrenme hedefindedir. Psikolojik gelişme ve zihinsel gelişmesi giderek onu yaşama hazırlar. Fakat kendisini düşünür mutlu olmak, başarılı olmak, kendi istediklerini yaşamak arzusundadır. Genel olarak bu böyledir. Fakat annesi babası çalışırken kardeşine bakmak zorunda olan bir çocuğun kendi yaşını aşan sorumluluklarının onun erken olgunlaşmasına neden olduğunu da biliyoruz. Başkalarını düşünmek yaşam serüveninde genel olarak başka bir varlığı ya da varlıkları önemsemek, düşünmek onun için kaygılanmak, korumaya çalışmak bireyin giderek olgunlaşmasına neden olur. Yazar John Mac Noughton “Başkaları için duyduğun kaygı, kendin için duyduğun kaygıların önüne geçtiği zaman olgunlaşmışsın demektir” diye tanımlamış olgunlaşma kavramını.
Bir fotoğrafta kolu olmayan bir anneye yemek yedirmeğe çalışan iki ya da üç yaşındaki çocuk olgunlaştığı için mi yapıyordur bunu dersiniz? Annesi için kaygı duyan çocuk beslenme konusunda kendince yardım etmeye çalışıyor. Bu noktada olgunluğun koşullara bağlı olduğu gerçeğini ve yaşla ilgili olmadığını kabul etmek zorundayız.
Çocukların sadece çocukluğunu yaşayabildiği olgunlaşmayı büyüklere bırakabildiği bir dünya sanırım bütün insanlığın ihtiyacıdır.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php