Kişisel Yaşam ve Bilinç

Bilinç; Sözcük olarak çok eskiden beri kullanılan bir tanımlama olagelmiştir. Osmanlıca’da vicdan anlamında kullanılan ve Türkçe de bulunç ifadesine karşılık gelen bilinç terimi bulmak mastarından türetilmiş bir yapıya sahiptir. Avrupa dil grubuna bağlı Fransızca, İtalyanca ve İngilizce de yarmak, kesmek, paydalamak anlamlarına karşılık gelen skei kökünden türemiştir. Latinceye dayanan geçmişiyle bu dillerdeki  karşılığının bulunç Fr. Conscience psychologique anlamını aldığı saptanmıştır.

Bilinçli olmak; Bireyin daha önce var olduğu halde  farkına varmadığı şeylerin bilgi edinme sonrası farkına varması ve bu farkındalık sonrasında olumlu yönde davranış değişikliği yapmasıdır.
İnsan bilinci yaşam boyunca kullanabilmesi nedeniyle doğadaki diğer canlılardan ayrılmıştır. Bu bilinçlilik durumu duygusal, düşünsel, kavramsal alanlarda farklılık yaratmaktadır. Bilinçdışı, düşünce derinliği ve ruhsal bütünlükte yine bu bilinçlilik durumuna bağlı olarak farklılık taşımaktadır. Burada sözü edilen sadece basit bir algılama olmaktan öte öğrenilen önceki bilgilerle yeni durumun kaynaştırılarak yeni tutum ve davranış kararlarına ulaşılmasıdır.  Oysa araştırmalar yunusların aynada kendi görüntülerini tanıdıklarını ve algıladıklarını göstermiştir ama bu durum bilinçlilik olarak  tanımlanamamaktadır.
Bilinç insanın kendi bütünlüğünün, sosyal atomunun ve çevesinde olan olayların farkında olması durumudur. Öz olarak bilinçlilik durumunu bireyin kişisel olarak kendinin ve çevresinin farkındalığı olarak tanımlamak mümkündür.

Bilinçlilik durumu; Yeni  edinilen bilgileri anlamlandırmak, kavramak ve önceki bilgilerle karşılaştırmak sistematiğinin bütünsel adlandırılışıdır bir bakıma.
Bilinç; kişinin kendisinin ve çevresindekilerin farkında olması durumu olarak tanımlandığına göre diğer canlıların bilinç durumu ve bilinçli tutumundan söz edilmemektedir. Kişisel yaşantıyı biçimlemekte yararlanılan en önemli kavramın sadece insana ait bir durum olduğu açıktır.

Kişi gelişim süreci boyunca daha önce farkında olmadığı durumları bilgi edinme veya karşılaşma sonrası farkına vararak anlamlandırmaktadır. Bu anlamlandırma yaşam boyu gelişerek sürmekte ve  pozitif yönde etkileşimler oluşturarak davranım değişikliği yaratmaktadır.

25.02.2012 Cumartesi

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php