Motivasyonda Kalıcılık

Son yıllarda kişisel gelişim kursları, hitabet sanatı, ikna yöntemleri, gülümsemenin sihri gibi gelişim odaklı konulara ağırlık verildiği biliniyor. Bu konuların sıkça işlenmesiyle birlikte, insanların sadece olumlu düşünerek, kestirme yoldan birçok olumsuzluğu aşabileceğini iddia eden yeni bir anlayış oluşturulmaya çalışılmaktadır. Oysa bunu sağlamak, hele hele kişiliği geliştirmek bir kursla mümkün müdür, tartışılır. Çünkü gelişim, değişim demektir ve başlangıçtır. Önceki tutumun yerine yeni bir tutumun, tavrın başlangıcı. Sadece bakış açısını olumluya çevirerek ve motivasyonla hep olumluya odaklanarak her şeyi başarabileceğini düşünmek bir yanılgıdır.  Değişimin bir süreç olduğu ve iyi planlamayla birlikte sürekliliği hedefleyen gerçekçi bir çabayı gerektirdiği unutulmamalıdır. Örneğin bir ayda mükemmel İngilizce öğrenebileceği beklentisi içine girmek kolaycılığa kaçmaktan başka bir şey değildir. Yalnız heves değil,  gerçeğe uygun plan, gerçekçi tutum, doğru programlama ve sürdürülebilirliğine dair öngörülerdir başarmaya götürecek olan. ”Ben atları çok severim. Başarılıyım,  ata binmeyi başarırım.” motivasyonu gerçekten ata binmekten farklı şeylerdir. Birincisinde tesadüfen 1-2 metre gidilebilir, oysa doğru planlama ve uygulama içeren bir programla gerçekten ata binmeyi öğrenebilir ve sevdiğimiz bir eylemi hayatımıza katmış oluruz. Bu da iyi yapılandırılmış bir süreci kapsar.
Motivasyon elbette başarıda temel etkenlerden biridir. Gerçekçi yaklaşım ve doğru planlama ile birleşecek olursa etkili olacaktır. Dikkat edilmelidir ki, dışarıdan gelen motivasyon,  kazanımların etkisi geçince ya da istenildiği kadar başarı elde edilemeyince kolayca kaybedilebilir. Bu noktada amaçlanan başarı konusunun kullanılabilir olması ve kişinin kendi yaşamsal gerçeğine uygunluğu da önemlidir. Hedefe ulaşmada iyi planlama, somut koşulları içine alan bir program, motivasyonun sürdürülebilirliği ve başarıya giden yolda kararlılık temel unsurlardır. Elbette burada gücünün sınırlarını bilmek, kendi potansiyelini tanımak, yani gerçekçi olmak gereklidir.  Başarılamayacak şeyler de vardır, bunu kabullenmek boşa zaman harcamayı önleyerek içsel potansiyelin verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Kişisel gelişim kursları, doğru planlamayı öğrenme, donanım edinme, motivasyon ve iç potansiyellerin tanınması ve geliştirilmesi açısından çok değerlidir. Fakat asıl olan kişinin hedefini belirlemesi ve o hedefe ulaşmada harcayacağı zaman ve emeği doğru biçimlendirmesidir. Akılda tutulması gereken en önemli noktaysa,  bunun hemen olamayacağı, olgunlaşmasının zaman alacağı ve sonuçlanmasının kişisel çabayı da barındıran bir süreci kapsayacağıdır.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php