Olgunlaşma Sürecinde Ailenin Rolü

Kişisel Gelişim-Olgunlaşma süreci

Aile ortamında olgunlaşma sürecinin temelleri atılmakta ve kişilik yapısında olgunlaşan bir ruhsal bütünlük yapısı gelişmektedir. O nedenledir ki aile yapısı bir insanın duygusal ve ruhsal gelişiminde psikososyal bir ortam oluşturmaktadır. Sağlıklı aile düzeni anne, baba, kardeşler ve ebeveynleri kapsar. Ailenin gereksinmelerini sistematik biçimde bu düzen doğal olarak karşılar ve ailenin her bir üyesi o aileye ait olmaktan sevinç duyar.

Sağlıksız aile düzeninde ise bu durum ters yönde işlemektedir. Gereksinmeler karşılanmaz, eksiklikler bir birini besler, aile üyeleri mutsuz ve doyumsuz olurlar. Sağlıksız ailede aileyi oluşturan üyeler mutsuz ve gergin oldukları halde bu huzursuz durumu devam ettirebilmek için çaba gösterirler. Bu ısrarın temel nedeni ise gereksinimlerini karşılamaya olan ihtiyaçlarıdır. Başka bir yapıda bu ihtiyaçların karşılanması zordur ve karşılananlar da eksiklerin bazılarının giderilmemesi pahasına gerçekleşebilmektedir.
Sağlıklı aile düzeninde anne baba ve diğerleri yani aile üyelerinin hepsi görev ve sorumluluklarını doğal olarak yerine getirirler. Birbirleri ile aralarında olumlu duygusal bağlar vardır ve yenileri de oluşmaktadır.
Aile içerisinde kişiler bağımsız oldukları halde sorumluluk duyarlar, birbirlerine isteyerek ve sevgiyle  yardım ederler. Bir annenin duygu dolu teması, bir babanın gurur dolu bakışı, bir dedenin, ninenin mucize seyreder gibi izlemesi bir kardeşin diğeri üzüldüğünde destek çabası gibi örnekler çoğaltılabilir. Benzeri örnekler duygudaşlığın beslenmesini ve çoğalmasını sağlayıcı niteliktedir.

05.07.2012

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php