Sosyometri Nedir?

SOSYOMETRİ

İçindekiler
1.Tanım 2. Uygulama Alanı
3. Ortaya Çıkışı 4. Sosyometri Teknikleri 5. Kaynaklar

Tanımı

Sosyometri var olan toplumsal-duygusal durumun terapötik değişiklikleri ile ilgili temel bilgileri gösteren bir sosyolojik ölçüm yoludur. Toplumsal düzenleyici olarak niceliksel ilişki özelliklerini anlamayı kolaylaştırır. Soyuttan somuta, içsel duygulanımdan eyleme, düşünceden uygulamaya belirgin bir değişimi saptamaktadır. Sosyometri testleri deneysel sosyoloji yöntemini olgulara ve odak konunun koşullarına uyarlamanın bir biçimidir. (1) Katılanların test sırasındaki durumu ve gerçek gereksinimlerini belirten bir ölçüte dayalıdır.

Uygulama Alanı

Sosyometri ölçümleri varlığı kabul edilmekle birlikte net saptanamayan olguları inceleyebilme olanağı sağlamıştır. (2)
*Sosyal bir olguda toplumsal bir gurubun derin dinamik yapıları,
*Yaşam olaylarının sonuçları arasındaki var olan ilişki koşulları,
*Duygusal-toplumsal gerilimleri ve ortaya çıkan sonuçları,
*Çatışma sonuçları arasındaki ilişki durumları bunlardan bazılarıdır.

Ortaya Çıkışı

Sosyometri Joseph Levy Moreno tarafından, insanlar arası ilişkinin ampirik öğretisine uygun olarak 1920 li yıllarda geliştirilmiştir. Moreno’nun ortaya attığı yaklaşımlar bütününün bir parçasıdır. Türkiye’de 1970 yılından bu yana bilinmekte ve kullanılmaktadır.(1) Sosyometri psikodramanın temel öğretisini oluşturmakta, yaşanan durumlar ve sonuçları arasındaki ilişki koşullarını incelemeyi, tanımayı olanaklı kılmaktadır. Kişiler arası ilişkilerin doğal koşullarında ampirik yolla gerçeğe uygun ilişki koşulları içinde ele almak sosyometri ve psikodrama araştırmalarının özünü oluşturur çünkü sosyometrik teste katılanların gerçek ihtiyaçları ve o sıradaki durumlarını belirten bir ölçüte dayanır.(3)

Sosyometri Teknikleri

Farklı sosyometri teknikleri mevcuttur. Bunlar Moreno tarafından; gurup ve eylem teknikleri olarak iki başlıkta toplanmıştır. (4)
Grup teknikleri arasında; Sosyometri testi, sosyometrik algı (persepsiyon) testi, rol testi yer alır.
Eylem teknikleri arasında ise; psikodrama, sosyodrama ve spontanlık testi yer almaktadır.
Bunlardan başka; toplumsal atomun yenilenme özellikleri, toplumsal (sosyal) atom, toplumsal ölüm, ruhsal toplumsal ağ düzenekleri önemli tekniklerdendir. (5)

Kaynaklar

1.Özbek A. Leutz G. Psikodrama Grup Psikoterapisinde Sahnesel Etkileşim. Grup Psikoterapileri Derneği Yay. Ankara, 1987
2.Blatner H.A. Psikodrama ile İletişim Dünyamıza Adımlar (Acting-in) Ankara Üniv.S.K.S.Psikiyatri ve Psikolojik Danışma Birimi,1993
3.Psikodrama Nedir konusunda kişiselgelişim.net içeriğinde geniş olarak açıklanmıştır.
4.Dökmen Ü. Sosyometri ve Psikodrama. Sistem Yayıncılık. Dr. Abdulkadir Özbek Psikodrama Enstitüsü Ltd. Şti. İstanbul, 2005
5.Yalom I. Grup Psikoterapisinin Teori ve Pratiği, Nobel Tıp Kitapevleri, 1992

18 Kasım 2011 Cuma

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php