Uykusuzluk, Genlerin İşlevini Bozuyor

Uykusuzluk, Genlerin İşlevini Bozuyor

Londra’da Surrey Üniversitesi’nde uykusuzluk üzerinde yapılan bir çalışma yüzlerce genin işlevinin etkilendiğini ortaya koydu. Prof. Colin Smith yönetimindeki araştırmada uykusuzluğun insan sağlığı üzerinde şimdiye kadar bilinenlerin çok ötesinde bir etkiye sahip olduğunu bildirildi.

Araştırma sırasında iki gruba ayrılan katılımcılardan birinci gruba bir hafta boyunca 10 saat uyumaları söylenirken ikinci gruba 6 saatten az uyumaları söylendi. Süre bitiminde her iki gruptan alınan kan örneklerinin karşılaştırılması sonucu günde 6 saatten az uyuyan katılımcılarda 700’den fazla genin işlevinde değişikler meydana geldiği belirlendi.

Araştırmayı yöneten Prof. Colin Smith, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisine yaptığı açıklamada farklı genlerin işlevlerindeki değişimlerin vücut kimyasının da değişmesine yol açtığını belirtti. Prof. Smith, bazı genlerin işlevinin gün içinde doğal olarak azalıp çoğaldığını, uykusuzluğun bu genlerin doğal ritmini bozarak ya çok az ya da aşırı çalışmasına neden olduğun bildirdi. Kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve beyin işlevlerinin bozulması ile ilişkilendirilen uykusuzluğun hücre yenilenmesini sekteye uğratarak en çok bağışıklık sistemini etkilediğini ifade etti.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php