Verem Hastalarına Evde Tedavi

Verem Hastalarına Evde Tedavi

Manisa’da verem hastaları Sağlık Bakanlığı’nın Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulaması kapsamında evlerine kadar gelen sağlık ekipleri tarafından ilaçları içirilerek tedavi ediliyor.

Hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanması hedeflenen uygulamada sağlık ekipleri il genelinde tüm verem hastalarının evlerine kadar giderek ilaçlarını içiriyor ve kayıt altına alıyor. Her ay 5 bin kilometre yol kat eden Manisa Verem Savaş Dispanseri ekipleri, il genelinde 68 hastaya ulaşıyor.

Her hastaya özel bir tedavi planlaması yapılan Sağlık Bakanlığının başlattığı Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulaması, verem hastalarının bütün tedavi sürecinde ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da sorumlu kişinin gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanıyor. Tedavi edilen her verem hastası, ayda bir kez Toplum Sağlığı Merkezi Tüberküloz Birimi tarafından kontrol ediliyor.

Uygulama hakkında bilgi veren Manisa Verem Savaş Dispanseri Sorumlu Hekimi Dr. Çiğdem Bayboğa, uygulama sürecine üç yıl önce başladıklarını ve il merkezinde 25, merkeze bağlı belde ve köylerde toplam 68 veremlinin evlerine her gün gittiklerini ve ilaçlarını içirdiklerini bildirdi. Bu uygulamadan yatalak, çocuk, yaşlı, evinden çıkamayacak durumda olan, evi çok uzak olan ve tedavisinin evde devam etmesi uygun görülen hastaların faydalandığını aktaran Bayboğa, “Kayıtlı her tüberküloz hastası, mutlaka bir sağlık personelinin gözetiminde ilacını içiyor. Köyde sağlık personeli yoksa hastanın eline ilacı verip kendisinin içmesini istemiyoruz. Bu hastalarımız, bilhassa hafta sonları öğretmen, imam, muhtar veya aileden birinin kontrolünde ilacını içiyor ve imza atıyor. Gözetmen de hastanın ilacı içtiğine dair imza atıyor” şeklinde konuştu.

Share this article!

Speak Your Mind

*

css.php